PRAZNIK KOJI ŠTITI ČOVEKA: Bajramska poruka reisa Rifata Fejzića

M. S.

petak, 31. 07. 2020. u 08:56

ПРАЗНИК КОЈИ ШТИТИ ЧОВЕКА: Бајрамска порука реиса Рифата Фејзића

Reis Rifat Fejzić / Foto IZ Crne Gore

Kurban bajram je najradosniji praznik u islamskoj tradiciji, odlikuje ga radost hadžiluka i kurbana, neiscrpnih resursa duhovnog pročišćenja i spone vernika sa Stvoriteljom.

Ovo je deo bajramske poruke reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, koji je istakao da bajramski dani donose upravo tu radost i ohrabrenje za novi iskorak bez greha.

- Priča o Bajramu jeste priča o ljubavi prema Bogu i čoveku kao odabranom stvorenju, o slobodi i jednakosti ljudskih bića, priča o požrtvovanju dostojnog cilja, empatiji i solidarnosti. Ipak, i pored toga što su ove vrednosti utkane u sve monoteističke religije, pa i u savremene političke ideologije, globalnim narativom dominiraju pohlepa, sebičnost i licemerje. Ovaj paradoks mora zabrinuti sve nas. Aktuelna pandemija korona virusa ponavlja nam da čovek nije tvorac i gospodar prirode, već samo njen deo. Jedino je ljudski rod obdaren razumom koji nam govori da je krajnje vreme za uspostavljanje harmonije između čoveka i prirode, između duhovnog i materijalnog - kazao je Fejzić koji je vernicima poručio da paze na umerenost, pa će postići ono što žele.

- Bajram je praznik koji štiti čoveka dajući mu dostojanstvo i smisao. On je prilika za snaženje porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza - naglasio je poglavar muslimana u Crnoj Gori,

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori zbog epidemije krona virusa, doneo je odluku da se Bajram namaz neće klanjati u verskim objektima Islamske zajednice, imajući u vidu i da je mera ograničenja do 20 vernika u ovoj situaciji faktički nesprovodiva, a izdvajanje vernika etički neprihvatljivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)