SA ITALIJANIMA NA KORUPCIJU: Vlada Crne Gore planira da formira Finansijsku policiju

I. D. S.

18. 03. 2024. u 06:15

VLADA Crne Gore, planira da, uz podršku italijanske Guardia di Financa, formira Finansijsku policiju.

СА ИТАЛИЈАНИМА НА КОРУПЦИЈУ: Влада Црне Горе планира да формира Финансијску полицију

Foto shutterstock.com

Prvi koraci saradnje dogovoreni su na sastanku premijera Milojka Spajića i predstavnika te italijanske institucije, koju je predvodio general Vito Đordano. Formiranje poreske policije najavljuje se duže od deceniju i jedan je od zadataka koje nam je zadala EU, a da je ideja o formiranju nove finansijske institucije dobra, smatraju i u NVO MANS.

Tokom sastanka Spajića i Đordana,  naglašeno je da Vlada ima vrlo ambiciozan cilj u borbi protiv kriminala, a na tom putu je neophodna podrška najboljih, što Guardia di Finanza sigurno jeste, ocenio je premijer.

- Hoćemo da prekinemo sve loše prakse i kreiramo novu Crnu Goru koja će imati nultu toleranciju prema finansijskim malverzacijama. Cilj je da preslikamo vaš način rada i prilagodimo ga našem sistemu - kazao je Spajić tom prilikom.

Konstatovano je da postoji prostor za saradnju i kroz obuku kadrova, s obzirom na to da ova italijanska posebna policija ima školu za specijalizaciju u oblasti borbe protiv finansijskih malverzacija. Na sastanku je dogovoreno da se prvo napravi analiza trenutnog stanja, nakon čega bi se moglo raditi na pripremi legislative za otvaranje posebne agencije.

Rezultati

KAKO ističu u toj NVO, nije važno  čiji model će se preuzeti, dok god se on prilagodi na način da daje dobre rezultate.

-Što se tiče motivacije, ona je nesporna imajući u vidu izazove pred kojim se nalazi crnogorska ekonomija i budžet, svaki nezakonito uzet evro je dobrodošao. A ono što će biti teško obezbediti jeste politička volja i da ta finansijska institucija bude revnosna, da nemamo ponovo privilegovane tajkune i pojedince – navode iz NVO MANS.

- Sada imamo više različitih institucija u okviru kojih postoje odeljenja za praćenje sumnjivih radnji u ovoj oblasti. Smatramo da bi  Finansijska policija mogla znatno lakše da se bori sa korupcijom na najvišem nivou, ali i mafijom. Ne želimo prljav novac, već da privučemo prave i kredibilne investitore, a to ćemo uraditi kroz jačanje vladavine prava - poručio je premijer.

Ipak za pravu primenu dobrih zakonskih rešenja neophodno je raditi na jačanju kadrova i institucija, zato je Spajić istakao da će Vlada dati punu podršku kreiranju organa, koji bi uz pomoć Guardia di Financa ispunio očekivanja celokupne javnosti kada je u pitanju borba protiv kriminala.

Da je ideja o formiranju Finansijske policije dobra, a što je i jedan od zahteva Brisela u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji,  smatraju i u NVO MANS.

-Crnoj Gori jeste potrebna jača poreska kontrola, ostao je deo nenaplaćenog poreza koji se meri milionima evra koji bi dobrodošli Crnoj Gori. Tako da je dobra odluka da se uđe u profesionalnije finansijske, poreske policije koja bi se bavila ovim slučajevima koji su do sada, kako vidimo, završavali kod tužilaštva – poručili si uz MANS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)