SPAJIĆ STREPI OD SIVE LISTE Pranje novca pogubno po kreditni rejting i investicije

V.K.

09. 12. 2023. u 11:32

ODLUKA da li će Crna Gora završiti na "sivoj listi" Finansijske akcione radne grupe (FATF) zbog pranja novca biće doneta polovinom ovog meseca u Strazburu, a u slučaju da se to desi, osetiće žestoke posledice.

СПАЈИЋ СТРЕПИ ОД СИВЕ ЛИСТЕ Прање новца погубно по кредитни рејтинг и инвестиције

VLADA CRNE GORE

Tom bi odlukom Crna Gora ušla u društvo zemalja poput Sirije, Jemena, Malija, Nigerije ili Burkine Faso i zemlja bi bila stavljena pod pojačani nadzor FATF!

Premijer Milojko Spajić je kazao da će ako se Crna Gora nađe na sivoj listi to biti veoma loše po ekonomiju, investicije, kreditni rejting i reputaciju države.

- Ne postoje teoretske šanse da ćemo ući u SEPA program ako se to desi. Ako smo na sivoj listi Saveta Evrope, automatski idemo na sivu listu Evropske unije. Prošle sedmice smo dobili pripremu izveštaja koja će biti prezentovana 14. decembra. Odmah smo krenuli u akciju - saopštio je Spajić pojašnjavajući da taj izveštaj ukazuje na to da će se Crna Gora naći na sivoj listi.

Pomoć Kvinte?

PREDSEDNIK Vlade je okupio oko sebe članove Kvinte, kojima je izneo plan rada i zamolio ih da pomognu.

- Poslao sam na pedeset adresa pismo - akcioni plan koji govori šta će sve država da uradi da bismo ispunili obaveze iz poglavlja 23 i 24 što će biti, nadam se, dovoljno da država ne dođe na listu FATFA - naveo je Spajić.

Izveštaj se odnosi na period od 2017. godine. Njihovi predstavnici su u maju 2020. došli u Crnu Goru i prezentovali plan rada i rekli kako će da ide ta evaluacija.

- Imali smo deset meseci, do marta 2023. godine da eventualno nešto promenimo. Nažalost, u letargičnom stanju i sa veoma slabim i nekompetentnim kapacitetima iz raznih institucija, završena je ta evaluacija i ništa se konkretno nije radilo. Tu bih istakao jedino sektor za finansijsko-obaveštajne poslove kao jedinicu koja je profesionalno radila - poručio je Spajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)