„ZAČARANA PRINCEZA“ U ZELENICI: Bura promenila pravac povidbe

V.V.

19. 11. 2023. u 00:30

NAJAVA jake bure zaustavila je kruzer „Enšated Princes“ koji je plovio iz Santorinija, u luci Zelenika umesto u Kotoru, a plovidba je potom nastavljena prema Krfu.

„ЗАЧАРАНА ПРИНЦЕЗА“ У ЗЕЛЕНИЦИ: Бура променила правац повидбе

Foto:RTHN

Uplovljavanje jednog od novijih brodova kompanije „Princes kruisis“ u Luku Kotor otkazano je zbog loših vremenskih uslova, a kao i uvek sigurna luka je bila ona u Zelenici gde je obavljeno sidrenje i smena posade. Pomorski agent agencije „Boka Adriatik“, Jovan Moric tim povodom je komentarisao kako Herceg Novi pa i Crna Gora mnogo gube time što ova zelenička luka nema dozvolu za sidrenje kruzera.

Od početka godine „Enšated princes“ je šesnaesti brod  koji je zbog loših vremenskih uslova usidren u Zelenici a tu je mogao i ostati radi iskrcaja putnika.Međutim, ta opcija još nije dozvoljena pa je tako oko 20 do 60 hiljada putnika propustilo posetu Crnoj Gori. U Bar je ove godine, prema njegovim rečima uplovilo 19 kruzera, a u najavi za sledeću godinu imaju ih svega desetak.

Podsetićemo, luka Zelenika je lokalnog značaja, ali je i međunarodna, pa to daje mogućnost da bude i granični prelaz, i carinski terminal. Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa vlasnika „Mješovitog“ i Morskog dobra i  zbog manjkavosti zakonske regulative, već godinama čeka na rešenje statusa.Prošle godine Ministarstvo kapitalnih investicija dalo je zadatak Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama da sačini studiju o mogućnosti da Luka Zelenika dobije sidrište za kruzere jer za to postoji veliko interesovanje agencija.

Meštani Boke su oko uplovljavanja kruzera prilično podeljeni. Jedni tu vide šansu za dobre prihode i promociju zaliva dok drugi istrajno upozoravaju na zagađenja nevelikog akvatorijuma koje kruzeri donose.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)