DIJALOG KLJUČAN DA BI SE PREVAZIŠLE PREPREKE: Jakov Milatović o početku razgovora sa delom predstavnika parlamentarnih stranaka

V.K.

29. 05. 2023. u 14:39

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović saopštio je posle sastanka sa delom predstavnika parlamentarnih stranaka da je za napredak neophodan dijalog koji je ključan kako bi se prevazišli neke prepreke koje su trenutno uska grla u razvoju Crne Gore.

ДИЈАЛОГ КЉУЧАН ДА БИ СЕ ПРЕВАЗИШЛЕ ПРЕПРЕКЕ: Јаков Милатовић о почетку разговора са делом представника парламентарних странака

Služba za Informisanje predsednika Crne Gore

-Zatpočeli smo unutrašnji dijalog sa predstavnicima izbornih lista koje učestvuju na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna. Unutrašnji dijalog je ključan kako bi se prevazišli neke prepreke, koje su trenutno uska grla u razvoju Crne Gore, posebno u delu koje se tiče pravosuđu, ali i onom koji se tiče društvene kohezije, održivog ekonomskog modela... Za napredak Crne Gore važna je kohezija oko ključnih pravaca razvoja Crne Gore i to pitanje je mnogo veće od parlamentarne većine - kazao je Milatović novinarima nakon sastanka u vili "Gorica" u Podgorici.

Predsednik je ocenio da je ova vrsta unutrašnjeg dijaloga važna i da je potrebno nastaviti i održavati je u kontinuitetu. Naveo je da su se složili da će ovakav sastanak imati odmah nakon izbora, kako bi u fokusu stavili goruća pitanja oko pravosuđa, evropskih integracija, razvoja Crne Gore.

- Posebno što nas čeka izglasavanje sudija Ustavnog suda, članova Sudskog saveta, izborno zakonodavstvo - podsetio je Milatović.

Na pitanje zašto je organizovao sastanak pre izbora i da li izlazi iz okvira svojih nadležnosti, odgovorio je da je ovo što su počeli mnogo veće od parlamentarne većine i vlade.

- Ovo je fokus na društvenu koheziju u Crnoj Gori koja može doći pokretanjem unutrašnjeg dijaloga - rekao je predsednik, dodajući da treba razdvojiti kohabitaciju od izlaska iz ustavnih ovlašćenja. - Kohabitacija je dobra jer donosi dodatnu vrednost i unapređuje demokratski razvoj.

O tome da li će pozvati Vladu na prekid funkcionerske kampanje, poručio je da je dobro što se kampanja odvija u ambijentu nikad manjih tenzija, ali je apelovao na sve da pokažu dobru praksu.

- Pozivam da se svi u domenu svojih zakonskih ovlašćenja ponašaju u susret izborima, da dobrim primerima i praksom pokažu privrženost demokratskom procesu i da ne koriste državne resurse u konteksu parlamentarnih izbora - upozorio je i naglasio da je ravnopravan odnos prema svima želeo da pokaže time što je pozvao na sastanak sve liste.

Milatović nije želeo da komentariše nedolazak predstavnika tri liste.

-To je njihovo demokratsko pravo, građani mogu o tome najbolje da sude, ja svima njima želim sreću na izborima - poručio je Milatović.

Sastanku sa Milatovićem nisu prisustvovali nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” i lider DNP Milan Knežević, vođe lista SDP Nikola Đurašković i Narodnog pokreta “Pravda za sve” Vladimir Leposavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)