PRETI LI INSTITUTU IGALO GAŠENJE: Vlada od marta ćuti na zahteve Opštine i zaposlenih

V.V.

14. 04. 2023. u 15:16

BOJAZAN da će Institut "Dr Simo Milošević“ biti privatizovan pod nepovoljnim uslovima i dalje traje, a situacija je u ovoj ustanovi alarmantna do te mere da uskoro može postati upitan i prijem pacijenata.

ПРЕТИ ЛИ ИНСТИТУТУ ИГАЛО ГАШЕЊЕ: Влада од марта ћути на захтеве Општине и запослених

Foto: V.V.

Radnici nisu primili plate od januara, a stručni kadar se polako osipa. Komisija za praćenje situacije u Institutu ističe da razvoj situacije zavisi od sastanka koji će biti održan naredne sedmice. Odbornik URA-e, Nikola Radman informisao je da je imao telefonski sastanak sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem i dogovorio za sledeću sedmicu sastanak predstavnika Instituta sa njim i ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, koji se nalazi na čelu tenderske komisije. Prema njegovim rečima postoji i dalje opcija “hitne finansijske injekcije” Institutu Igalo, rečeno je između ostalog na nedavnoj konferenciji za novinare.

Sve zaposlene  u Institutu iscrpljuje odugovlačenje rešavanja problema,  rekao je vd direktora, dr Savo Marić ocenivši  da su  dosadašnji sastanci izgleda služili da bi nadležni, pred javnošću  „oprali usta“.

- Ovih dana nas napušta određeni broj medicinskih radnika na kojima počiva osnovna delatnost Instituta. Dovešće nas do toga da nećemo moći normalno da funkcionišemo, da primamo pacijente i radimo delatnost za koju smo osnovani. Apelujem na njih da počnu da rade svoj posao – kazao je dr Marić. On je ponovio da za Institut stečaj nije opcija, a prema njegovoj oceni “sve ide ka privatizaciji koja nije dobra ni za Institut, ni za grad, niti za državu”.

Poslednju, decembarsku platu radnici su primoli u februaru, podsetila je  predsednica Sindikata Marija Obradović.

– Bićemo verovatno jedini radnici u Crnoj Gori koji će i vaskršnje praznike, kao što smo božićne, dočekati bez egzistencijalnih potreba, gladni. Kao radnici smo diskriminisani i degradirani, ali i pored toga svoj posao obavljamo profesionalno i odgovorno. Prošlu godinu smo završili sa oko 220 hiljada noćenja pacijenata iz celog sveta. Zbog svega što nudimo prvenstveno u pogledu rehabilitacije opet smo bili prvi na tenderu za veoma zahtevno norveško tržište – kazala je Obradović.

Vladu, resorna ministarstva i Fond zdravstva još jednom je predsednik Opštine Stevan Katić pozvao da se najozbiljnije uključe u rešavanje  problema koji je gorući  ne samo za Herceg Novi već i za Crnu Goru.

Foto: V.V.

TStevan Katić

– Institut je brend Herceg Novog i države koji mora da opstane, ali ne na ovakav način, ukoliko nemamo stalnu i proaktivnu ulogu resornih ministarstva i onih koji su zaduženi da vode računa o Institutu, da se povećaju cene usluga, da se reši pitanje imovine i da se stavi tačka na privatizaciju, naveo je Katić.

Predsednik hercegnovske SO  Ivan Otović ponovio je zaključke usvojene jednoglasno na sednici lokalnog parlamenta  koja je održana 2. marta i naglasio da su oni ponovo poslati Vladi jer do sada na njih nije bilo odgovora.

- Kao loklana uprava nećemo dopustiti da Institut propadne, stojimo uz radnike, dajemo svoj maksimum i nadamo se da će nas konačno čuti u Podgorici. Ovo je opšti interes, kao i za bolnicu Meljine, gde smo svi zajedno uspeli da je uvedemo u sistem javnog zdravstva. Mi verujemo da ćemo zajedno primorati Vladu Crne Gore da nam izloži plan i ne samo da ga izloži, već da aktivno radi na realizaciji tog plana – kazao je Otović.

Dr Savo Marić informisao je da postoji nezvanična ponuda još jednog češkog konzorcijuma, koji nudi pet puta više novca za privatizaciju Instituta uz prihvatanje svih dugova koje ustanova ima. Blokada računa po presudama radnika od 300 hiljada evra sprečava normalno funkcionisanje, a da su dugovi rešeni, i uz normalno poslovanje bili bismo u plusu, uveren je Marić.

Potvrda za njegovu ocenu je  podatak da je sada u drugoj fazi Instituta preko 400 pacijenata. Stari objekat trebalo je da bude otvoren početkom aprila, ali je to odgođeno zbog nedovoljnog broja radnika medicinskog kadra. Prvi pacijenti iz Norveške stići će početkom maja.

PODRŠKA UNIJE SLOBODNIH SINDIKATA

Ovim apelima pridružili su se  i iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, pozivajući još jednom  Vladu  na hitno reagovanje kako bi se zaustavilo urušavanje Instituta,renomirane zdravstvene ustanove i posebnog brenda sa kojim raspolaže Crne Gora.

-Institut je jedina ustanova u Crnoj Gori koja se bavi stacionarnom rehabilitacijom, pre svega građana Crne Gore i u tom pogledu njihovi pacijenti nemaju drugu alternativu, višestruko je neodrživa priča javnih funkcionera da će te pacijente za manje pare slati u zemlje regiona, što zbog cene usluge, a što zbog činjenice da su to uglavnom pacijenti sa akutnim pogoršanjem zdravlja koji ne mogu da podnesu transport na duže relacije, napominju sindikalci. Podsećaju i da se Institut  bavi rehabilitacijom više od 70, a norveški pacijenti dolaze više od 40 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)