VLADA CRNE GORE (NI)JE U PRAVU? Iz Bara reaguju na odluku da se sednica SO zakaže za 16. decembar

B. DABIĆ

09. 12. 2022. u 20:36

JEDAN zakon, dva tumačenja. Vlada Crne Gore i skupštinska služba Opštine Bar ne tumače na isti način Zakon o lokalnoj samoupravi.

ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ (НИ)ЈЕ У ПРАВУ? Из Бара реагују на одлуку да се седница СО закаже за 16. децембар

Foto:B.Dabić

Sednicu Skupštine opštine Bar Vlada je zakazala za 16. decembar, sa početkom u 10 časova “zbog toga što nije ispoštovana procedura koja se odnosi na član 39. Zakona o lokalnoj samoupravi“. Sa druge strane iz Skupštinske službe Opštine Bar su danas naveli da, po slovu zakona, izbor predsednika Skupštine mora da se izvrši najkasnije u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora. Kako je Opštinska izborna komisija u Službenom listu objavila konačne rezultate izbora 28. oktobra, sekretar SO Bar mr Aleksandra Grabež, diplomirani pravnik, u saopštenju dostavljenom medijima navodi da je najkasniji rok za izbor predsednika Skupštine 28. decembar  2022. godine.

Premijer u tehničkom mandate Dritan Abazović kazao je u četvrtak na  sednici Vlade  da Vlada preduzima „Zakonom predviđene stvari“. Iz Skupštinske službe Opštine Bar, pak, tvrde da je sve urađeno po Zakonu o lokalnoj samoupravi, te da Ministarstvo javne uprave u svom Nalazu upravnog nadzora "moguće nije bilo isključivo motivisano zakonskim razlozima."

Foto:B.Dabić

 

- Ministarstvo javne uprave Crne Gore je u svom Nalazu upravnog nadzora nad primenom člana 39 Zakona o lokalnoj samoupravi od strane Skupštine opštine Bar, u osnovi, konstatovalo da prva sednica novoizabrane Skupštine opštine Bar nije održana u skladu sa članom 39 stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi, jer predsednik Skupštine nije izabran u roku od 15 dana od dana sazivanja sjednice, te da će Ministarstvo zbog toga da uputi Vladi Crne Gore predlog za sazivanje novoizabrane Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - Izbor predsednika Skupštine opštine Bar - navela je Grabež.

S tim u vezi, kao sekretar Skupštine opštine Bar koji se saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu opštine Bar, između ostalog, stara o primeni odredaba zakona, Statuta opštine Poslovnika o radu Skupštine opštine Bar, Grabež ukazuje na sledeće nesporne činjenice:

- Zakonom o lokalnoj samoupravi, članom 39 je propisano da prvu sednicu novoizabrane Skupštine saziva predsednik Skupštine prethodnog saziva najkasnije u roku od 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, da se sednica Skupštine održava najkasnije u roku od 15 dana od dana sazivanja, da se Skupština smatra konstituisanom izborom predsjednika Skupštine da ako se Skupština ne konstituiše u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora Predsednik Cme Gore raspisuje nove izbore za Skupštinu - objasnila je Grabež.

Uz podsećanje da  su konačni rezultati izbora objavljeni 28. oktobra 2022. godine, predsednica Skupštine prethodnog saziva je prvu sednicu novoizabrane Skupštine sazvala 11. novembra 2022. godine, za 25. novembar 2022. godine, dakle sve u zakonom propisanim rokovima. Na toj sednici je potvrđen mandat novoizabranim odbornicima, nakon čega je sednica prekinuta, jer nije bilo predloga kandidata za izbor predsednika Skupštine.

- Iz svega navedenog može da se zaključi da je novoizabrana Skupština opštine Bar u svemu postupila u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a da Ministarstvo javne uprave u svom Nalazu upravnog nadzora moguće nije bilo isključivo motivisano zakonskim razlozima, zaključila je Grabež.

Lokalni izbori u Baru održani su 23.oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)