DAN PONOSA I TUGE: U Herceg Novom obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Vitka Vujnović

11. 11. 2022. u 14:13

U znak sećanja na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, brojne delegacije položile su vence na spomenik streljanim dobrovoljcima i rodoljubima, kod manastira Savina. U manastiru je služen parastos, a vence su na spomenik položili predstavnici Ambasade i Generalnog konzulata Srbije u Crnoj Gori, opština Herceg Novi i Kotor, kao i nevladinih organizacija: Matica Boke, Kolo srpskih sestara, Srpski soko, Prosvjeta, Karađorđe, Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku, i Viteškog društva Sveti Stefan.

ДАН ПОНОСА И ТУГЕ: У Херцег Новом обележен Дан примирја у Првом светском рату

Foto:RTHN

U znak sećanja na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, brojne delegacije položile su vence na spomenik streljanim dobrovoljcima i rodoljubima, kod manastira Savina. U manastiru je služen parastos, a vence su na spomenik položili predstavnici Ambasade i Generalnog konzulata Srbije u Crnoj Gori, opština Herceg Novi i Kotor, kao i nevladinih organizacija: Matica Boke, Kolo srpskih sestara, Srpski soko, Prosvjeta, Karađorđe, Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku, i Viteškog društva Sveti Stefan, 

Konzul Srbije Mićo Rogović podsetio je da je na „ovom časnom mestu u manastiru Savina“ obeležen i 15. septembar, Dan proboja Solunskog fronta, a povodom Dana pobede, 11. novembra, ocenio je: ovo je dan ponosa zbog svega što su uradile vojske savezničkih snaga za vreme Prvog svetskog rata, ali i dan bola i tuge, za velikanima koji su živote položili za budućnost svojih potomaka.

Foto:RTHN

Predsednik hercegnovske SO Ivan Otović istakao je da je srpski narod pretrpeo ogromne žrtve kao i da su uz srpsku vojsku bili „brojni dobrovoljci iz Boke, Paštrovića i ostalih krajeva Crne Gore“.

-Danas se sećamo svih njih. Možemo otići i dalje u prošlost. I u Prvom srpskom ustanku mnogi Bokelji su se priključili Karađorđu i borili su se za slobodu Srbije i srpstva, kazao je Otović i naglasio da prava sloboda dolazi 1918. jer se tada pored Srbije i Crne Gore, oslobađaju i druge srpske zemlje.

Foto:RTHN

-Ne smemo zaboraviti da se srpska vojska nije zaustavila na granicama tadašnje Srbije. Ona je oslobodila i Slavoniju i Dalmaciju i BiH. Ona je donela slobodu i našim sunarodnicima katoličke i islamske veroispovesti, kao i Srbima u prekodrinskim zemljama. Ali žrtva je bila ogromna, 60 odsto muškog stanovništva Srbija je izgubila u Prvom svetskom ratu, a to je jedna trećina ukupnog broja stanovnika pre početka Prvog svetskog rata. I dan-danas je pitanje da li je Srbija uspela da se oporavi od takvih gubitaka. Ne smemo nikada da zaboravimo žrtvu mladosti srpske, 1300 kaplara, još nedovršenih oficira koji su poslati na front da bi branili svoju zemlju. Mnogi od njih su poginuli na Kolubari ali su odneli, u tom trenutku, najveću savezničku pobedu u Evropi. Danas mnogi zaboravljaju na srpske žrtve, mnogi pokušavaju da nas posvađaju, ali svi svedočimo da smo opstali i da ćemo opstati i da ćemo se uvek sećati heroja koji su dali svoje živote za slobodu svih nas, kazao je Otović.

Arhijerejski namesnik hercegnovski Obren Jovanović svoje obraćanje posvetio je slobodi, kako je rekao „svetinji“, za koju su se naši preci vekovima borili znajući da je to sloboda „koja im obezbeđuje da slobodno žive na zemlji“ ali i ona „večna, duhovna sloboda“.

Prema rečima oca Obrena „svaka žrtva i položen život, svaka prolivena suza i patnja predaka zalog su i obaveza budućih generacija da budu još bolji pravoslavci, svetosavci i da vrednuju slobodu koja im je darivana.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!