POBEDNICI IZBORA PONOVO UDRUŽENI PROTIV ĐUKANOVIĆA: Detalji postignutog dogovora u Skupštini CG

V. KADIĆ

03. 09. 2022. u 07:20

PARLAMENTARNA većina iz septembra 2020. godine sklopila je dogovor o formiranju nove Vlade Crne Gore, treće za dve godine!

ПОБЕДНИЦИ ИЗБОРА ПОНОВО УДРУЖЕНИ ПРОТИВ ЂУКАНОВИЋА: Детаљи постигнутог договора у Скупштини ЦГ

Milo Đukanović, Foto predsjednik.me

Predstavnici stranaka koje su sabrale ukupno 41 poslanika obavezali su se da da za 15 dana izaberu novo rukovodstvo Skupštine i izvršnu vlast. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, po izlasku iz skupštinskog "belog salona", gde je održan sastanak predstavnika "antiđukanovićevskih" stranaka preneo je javnosti "dobru vest".

- Dogovorili smo se! Parlamentarna većina iz 2020. opet je zajedno - kazao je Mandić i nastavio:

- Obaveštavamo i predsednika države da parlamentarna većina postoji i da je rešena da sastavi novu vladu. Predstavnici stranaka koje su učestvovale u razgovorima stavili su svoje potpise na sporazum. Desilo se ono što su mnogi sumnjali da može da se desi. Narednih dana krećemo u definisanje ostalih elemenata kao što su izbor novog skupštinskog rukovodstva i nove vlade - kazao je Mandić.

Jučerašnji dogovor stranaka koje su u tri kolone pre tačno dve godine zbacile režim oličen u Demokratskoj partiji socijalista Mila Đukanovića označio je novu prekretnicu u crnogorskoj politici. Potpisnici sporazuma aktuelni trenutak najčešće opisuju kao "resetovanje" odnosa i stavljanje "ad akta" starih nesuglasica i optužbi, zarad zajedničkih ciljeva i opštih interesa. A to su, najpre, sprečavanje povratka DPS u poziciju da odlučuje i kadrira i obračun sa kriminalom i korupcijom. Ipak, otvorenih pitanja nije malo. Jedno od najvećih koje je već juče je otvoreno jeste ličnost koja bi trebalo da bude na čelu parlamenta.

PAUZA KOJA NEMA ROK

SMENA Danijele Đurović iz SNP, koju je incirao DF, bila je juče na dnevnom redu skupštinskog zasedanja, kao jedina tačka dnevnog reda, ali je posle postizanja sporazuma dogovoreno da se napravi pauza u radu parlamenta dok se za to "ne steknu uslovi", odnosno u narednih 15 dana.

- Imamo novu situaciju nakon potpisivanja sporazuma - 41 poslanika koji se obavezao da će u roku od 15 dana razrešiti dilemu oko rukovodstva Skupštine. Ta nova-stara većina dogovoriće i ostale stvari - kazao je poslanik DF Slaven Radunović.

Poslanici "prođukanovićevskog" bloka, poput Liberalne partije Crne Gore, određivanje neoročene pauze ocenili su kao "ponižavanje Skupštine zarad interesa prosrpskih i proruskih stranaka".

Generalni sekretar GP URA, bivšeg vicepremijera i premijera Dritana Abazovića, Zoran Mikić uveren je da je ovim dokumentom postignut "načelni sporazum".

- Sve ono što smo se danas dogovorili pada u vodu ako predsednica Skupštine Danijela Đurović (SNP) bude smenjena. Očekujemo od svih da se ponašaju odgovorno i da što pre dođemo do termina za održavanje izbora, kao i da se, pre toga, dogovorimo oko izbora sudija Ustavnog suda.

URA je jasno istakla zahtev da se povuče inicijativa za smenu šefice parlamenta, koju su sa potpisima 31 poslanika podneli poslanici iz Demokratskog fronta, DF-PzP, Demokratske Crne Gore, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore, a koja je bila na redu jučerašnje sednice Skupštine.

CILjEVI NOVE VEĆINE

  • Eliminacija svake mogućnosti povratka - učešća DPS-a u izvršnoj vlasti i demontaža bivšeg režima
  • Fokus na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
  • Izborna reforma i pripreme za vanredne parlamentarne izbore
  • Ekonomske reforme i socio-ekonomske teme
  • Rešavanje pitanja izbora Sudskog saveta, članova Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca
  • Evropske integracije uz sve međunarodne obaveze
  • Moratorijum na sva identitetska pitanja koja dele društvo

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poručio je da dogovoreni proces počinje "koliko sutra".

- U ovom sporazumu postoje vrlo jasni i precizni koraci koji će dovesti do formiranja nove-stare većine. Nadamo se da neće biti iznenađenja - kazao je Danilović.

Momo Koprivica, poslanik Demokrata - stranke na kojoj je povodom rušenja Abazovićevog kabineta prethodnih nedelja bio fokus crnogorske javnosti - istakao je da je sporazum "trijumf politike njihove partije i snaga koje su istrajale na odbrani narodne volje".

- Ovo je pobeda onih 208.000 građana koji su podržali da se smeni režim koji je vladao Crnom Gorom tri decenije. Nijedna fotelja nije važnija od ovog sporazuma. Ne verujemo da je to bilo kome cilj. Tražimo da se sporazum primeni sasvim - poručio je Koprivica.
Premijer Abazović, koji je boravio u Beogradu na skupu inicijative "Otvoreni Balkan", poručio je da je on predsednik Vlade koji donosi teške odluke, i da će to tako biti i ako ostane na čelu izvršne vlasti.

PUTINOVA SPC

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović nastavlja da provocira - u intervjuu izraelskom "Džeruzalem postu" izjavio je da su Srpska pravoslavna crkva, kao i Ruska, "alat" u rukama politike Vladimira Putina.

- Mučimo se sa Temeljnim ugovorom sa SPC. To je refleksija globalnih odnosa. Nažalost i SPC i Ruska crkva su instrumenti u rukama Putinove politike - rekao je Đukanović.

- Potpisivanje Temeljnog ugovora je važna stvar za pomirenje u Crnoj Gori pre svega, ali i u regionu. Idemo dalje. Ako postoji većina da ostanem premijer biće dobro, u suprotnom nastaviću svoju viziju sa neke druge pozicije - poručio je Abazović.

On je u Beogradu dobio pohvalu srpskog predsednika Aleksandra Vučića za hrabrost da donosi teške odluke, ocenjujući da "100 dana Abazovićeve vlade može da kaže više nego njegovi prethodnici za decenije".

- Moja je obaveza da mu se javno zahvalim, iako mu to neće pomoći u Crnoj Gori, naprotiv - kazao je Vučić.

Abazovićev učinak na mestu šefa crnogorske vlade inspirisao je i njegovog albanskog kolegu Edija Ramu koji je prokomentarisao da će mnogi zažaliti što su Abazovića izbacivali iz vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili