KONAČNO BRŽE DO MORA: Posle probijanja pet rokova i sedam godina radova, završen deo auto-puta Bar - Boljare

I. D. S.

14. 07. 2022. u 07:00

NAKON kašnjenja od tri godine, dva meseca i tri dana i više od sedam godina radova izvođenih u mandatima četiri vlade, a po ceni od gotovo milijardu evra, 42 kilometra prve deonice auto-puta Bar - Boljare od danas bi trebalo da budu otvorena za saobraćaj.

КОНАЧНО БРЖЕ ДО МОРА: После пробијања пет рокова и седам година радова, завршен део ауто-пута Бар - Бољаре

Deo auto-puta, most "Moračica", Foto Mediabiro/printskrin

Kako je najavljeno iz Vlade, prve sedmice vožnja auto-putem biće besplatna, a nakon toga naplaćivaće se od 1,5 do 17 evra.

Prioritetna deonica autoputa Smokovac - Mateševo, duga oko 42 kilometra, od danas je u upotrebi i konačno će biti otvorena za saobraćaj.

- Nakon svečanog otvaranja 13. jula, prioritetna deonica auto-puta Smokovac-Mateševo zvanično će biti u upotrebi od 14. jula u osam sati, pri čemu će narednih sedam dana, do 21. jula u osam sati, putarina biti besplatna - najavljeno je iz Vlade.

Kako je i sam premijer nedavno rekao, građani Crne Gore plaćaju najskuplji kilometar auto-puta, te će pomenuta kilometraža građane koštati oko milijardu evra. Prvobitna ugovorena cena iznosila je 809 miliona, ali su se troškovi uvećali za oko 100 miliona zbog radova na pristupnim putevima i infrastrukturi. Država je do sada platila dve rate, treća prispeva uskoro, a kredit za ovu investiciju koji je odobrila kineska Eksim banka otplaćivaće sve do 2035. godine.

Andrej Mihailović, Foto Mediabiro/printskrin

Pregovori sa glavnim izvođačem kineskom kompanijom CRBC oko konačne cene i moguće krivice za kašnjenje, prema ranijim najavama, počeće tek nakon završetka radova.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović još pre mesec dana saopštio je cene koje će vozači plaćati za četrdesetak kilometara deonice Smokovac - Mateševo.

- Cena putarine za motore je 1,5 evra, putnička motorna vozila 3,5 evra, autobuse i kamione, zavisno od kategorije, do 17 evra. Važno je napomenuti da je očekivani prihod po ovom osnovu više od četiri miliona evra do kraja 2022. godine - kazao je ministar Ibrahimović.

Iz "Monteputa" su objavili i smernice za vozače, te naglasili da je maksimalna brzina na auto-putu 100 kilometara na čas.

- Nakon prelaska naplatne rampe, vozače čekaju tri trake. Ukoliko izaberu pogrešnu traku ili promaše prvo isključenje za more, nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe, koje će reagovati u svim kriznim situacijama - poručuju iz "Monteputa".

USKORO TENDER ZA DRUGU DEONICU

VRLO brzo biće raspisan tender za projektovanje druge deonice, od Mateševa do Andrijevice, a kasnije od Andrijevice do Boljara, najavio je Andrej Mihailović, direktor sektora za pravne i opšte poslove kompanije "Monteput", koja će gazdovati auto-putem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)