ĐUKANOVIĆ SE "NAPOLA" VRATIO Analitičar: "Mada, politika Abazovića neće biti toliko antisrpska..."

Tanjug

29. 04. 2022. u 15:21

IZBOR Dritana Abazovića za novog premijera Crne Gore politički analitičar Dragoljub Anđelković vidi kao nastavak politike Mila Đukanovića bez Đukanovića, ali ocenjuje da Abazovićeva politika neće biti, kako je rekao, toliko antisrpska i kriminalizovana.

ЂУКАНОВИЋ СЕ НАПОЛА ВРАТИО Аналитичар: Мада, политика Абазовића неће бити толико антисрпска...

Abazović i Đukanović, Foto Predsedništvo CG

"Zapadni centri moći žele da se nastavi politika Đukanovića bez Đukanovića. Svesni su da je on kriminalizovao Crnu Goru preko svake mere i to mora da se ukloni, ali opet ne žele da se u geopolitičkoj sferi i domenu regionalnih odnosa išta menja. Abazović je ta vrsta rešenja, on će nastaviti takvu politiku", naveo je Anđelković za Tanjug.

Kako je rekao, sama činjenica da se Abazović oslanja na podršku samo 16 poslanika od 81 i da mu je ključna podrška DPS-a govori da će njegova politika biti bliska onome što je ta stranka radila, ali u određenoj meri modifikovana utoliko što, kako kaže, neće biti toliko antisrpska i do te mere kriminalizovana.

Đukanović se napola vratio

Anđelković kaže da se Đukanović napola vratio utoliko što nova vlast neće moći da radi stvari koje su direktno protiv njegovog interesa.

Kako je dodao, borba protiv korupcije i kriminala biće zakočena u domenu sankcionisanja onoga što je bilo u prošlosti.

"Zapad koji je i formirao ovu vlast neće dozvoliti Đukanoviću previše da se meša u aktuelnu politiku jer su svesni da je građanima dosta Đukanovića. To će biti jedna vrsta kompromisa između nekadašnje Đukanovićeve politike i politike koja je prilagođena sadašnjoj realnosti", rekao je Anđelković.

Naveo je da će u domenu geopolitike to biti Đukanovićeva politika, a da će se, kada je reč o unutrašnjim odnosima, vlada ipak truditi da Crna Gora bude manje kriminalizovana, ali bez sankcionisanja kriminalizacije iz prošlosti, kao i da će se truditi da manje vodi antisrpsku politiku jer to remeti unutrašnju stabilnost Crne Gore.

Anđelković smatra da izborom Abazovića neće doći do promena u regionalnim odnosima koji, kako je rekao, neće biti gori nego što su bili u vreme prethodne vlade, a ni bolji.

"Mi smo se nadali da će doći do velikog preokreta i okretanja Crne Gore ka Srbiji kada je pao Đukanović, ali Zapad to nije dozvolio. Zato Srbija treba da stavi akcenat na podršku srpskoj zajednici da se što više poboljšaju prava Srba u Crnoj Gori, a u narednoj fazi ćemo već da vidimo kako ćemo graditi regionalne odnose", rekao je Anđelković.

Albanci već lobiraju

Komentarišući to što pojedini kosovski analitičari smatraju da bi tzv. kosovska diplomatija trebalo da iskoristi izbor Abazovića na čelo crnogorske vlade da lobira u međunarodnim organizacijama za članstvo Kosova, Anđelković je rekao da se promena na čelu Crne Gore neće bitno odraziti na položaj Kosova.

"Albanci već lobiraju preko mnogo ozbiljnijih faktora i imaju podršku i Amerikanaca, tako da njima Abazovićeva podrška ne znači mnogo. Nije Crna Gora sila da bi Abazović mogao da doprinese interesima Kosova. To već rade London, Vašington i slični centri moći", kaže Anđelković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)