''IZOPŠTENI'' NEĆE TEMELJNI UGOVOR: Nova Vlada Crne Gore i pre formalnog izbora stavila pod upitnik sporazum sa SPC

V. KADIĆ

22. 04. 2022. u 07:00

TEMELjNI ugovor sa Srpskom patrijaršijom biće jedan od najvećih ispita koji će se pojaviti pred novom vladom Crne Gore. Ovo pitanje dugo lebdi nad crnogorskom politikom, a "apostolski" kabinet Zdravka Krivokapića nije uspeo da nađe snagu za formalno rešavanje odnosa države i crkve. Budući da će u novoj vlasti mesta imati i politički akteri koji su odlukom SPC u Crnoj Gori izopšteni iz pravoslavlja, deluje da je zaključenje sporazuma - dalje nego ikada.

ИЗОПШТЕНИ НЕЋЕ ТЕМЕЉНИ УГОВОР: Нова Влада Црне Горе и пре формалног избора ставила под упитник споразум са СПЦ

Cetinjski manastir / Foto D. Milovanović

U prilog tome, svedoči i nezvanični saziv nove vlade - aktuelni i počasni predsednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević i Ranko Krivokapić, žestoki kritičari Srpske crkve, pokrivaće resore odbrane i diplomatije. Glasačku logistiku kabinetu Dritana Abazovića pružaće Demokratska partija socijalista, čiji su lideri Milo Đukanović i Duško Marković "odlučeni" od krštenja, a ceo poslanički klub - ekskomuniciran.

Abazović, predstavljajući koncept manjinske vlade, kazao je da će po sporazumu koji je potpisan, najvažnija državna pitanja biti rešavana kvalifikovanom većinom, što se odnosi i na Temeljni ugovor i popis stanovništva.

- Kvalifikovana većina može biti dvotrećinska, tropetinska, prosta ili jedan više od proste. Definitivna odluka biće na vladi. Naši principi za učešće u novoj vladi su potpisivanje Temeljnog ugovora i popis stanovništva. Mandatar je pristao na to, a čak je i Nik Đeljošaj u ime Albanske partije rekao da i ovo pitanje treba rešiti. Ako smo sa svim crkvama mogli da potpišemo ovakav sporazum, onda možemo i sa Srpskom - kaže za "Novosti poslanik SNP Dragan Vukić.

Drugačiji stav o ovim pitanjima imaju u Demokratskom frontu. Jedan od lidera, Nebojša Medojević, direktno kaže da će se ključne odluke u novoj vladi donositi po diktatu Mila Đukanovića i mafije.

- Meta će im biti Srpska crkva, pravoslavlje, Rusija i sve ono što je za njih ideološki neprihvatljivo. Ovu vladu treba staviti u kontekst ukrajinske krize i globalnog antiruskog raspoloženja na Zapadu i demonizacije pravoslavlja. Na čelo diplomatije doći će najekstremniji antisrbin Ranko Krivokapić, pa se može očekivati da će ova vlada ići i u radikalnije napade na Crkvu, srpski narod u Crnoj Gori i sve ono što smo jedinstvom i žestokom borbom uspeli da odbranimo - kaže Medojević, za "Novosti", i naglašava da se SNP neće pitati ni za Temeljni ugovor, ni za popis.

Nova vlada, kako ističe Medojević, slušaće samo ono što joj naredi mafija i njen "don" - Milo Đukanović.

Iz SDP i ostatka opozicije poručuju da se neće dozvoliti potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC "koji je suprotan interesima i pravnom sistemu države Crne Gore". Isti stav dele i o popisu, ukazujući da ga je moguće sprovesti jedino "po evropskim standardima", uz izuzimanje dve stavke - nacionalnost i religiju.

IBRAHIMOVIĆ PREDSEDAVA SEDNICOM

ŠEf poslaničkog kluba "Crno na bijelo" Miloš Konatar kazao je da je 46 poslanika u Skupštini odlučilo da sazove sednicu parlamenta 28. aprila na Cetinju. Na ovom zasedanju trebalo bi da bude izabrana nova Vlada i predsednik Skupštine. Sednicom će predsedavati potpredsednik Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, jer je njegova koleginica Branka Bošnjak (PzP) odbila da zakaže sednicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna