DANAŠNJA CRNA GORA JE ANTISRPSKI GEOPOLITIČKI PROJEKAT Koprivica: Zapad je uspeo da obesmisli rezultate izbora od 30. avgusta

Novosti onlajn

03. 04. 2022. u 17:28

ZAPADNI centri moći su uspeli preko svojih najamnika iz Crne Gore da obesmisle rezultate izbore od 30. avgusta 2020. godine i neutrališu poruke koje su tokom litija slale oslobođene narodne mase, konstatovao je filosof i profesor Fakulteta političkih nauke u Beogradu, Časlav Koprivica.

ДАНАШЊА ЦРНА ГОРА ЈЕ АНТИСРПСКИ ГЕОПОЛИТИЧКИ  ПРОЈЕКАТ Копривица: Запад је успео да обесмисли резултате избора од 30. августа

Komite i zastave ispred Cetinjskog manastira / Foto D. Milovanović

On je u razgovoru za BORBU izjavio da je Zapad taj naum ostvario odmah nakon istorijskih izbora kada je liderima tri pobedničke koalicije poturio na ratifikovanje Sporazum koji su Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović entuzijastično potpisali.

– Kada se pogleda retrospektiva svega što se dešavalo posle pobede 30. avgusta 2020. može se nedvosmisleno potvrditi da su zapadnjačke sile uspele da neutrališu ono što se dešavalo na ulicama Crne Gore, a to je projava samooslobođenog naroda u kojoj su vodeću ulogu imali mladi ljudi. Napravljeni su važni i uspešni napori da ta volja naroda Crne Gore ne bude pretočena u političku realnost u vidu njihovog upravljanja društveno-političkim procesima. Od prvog trenutka kada je potpisan famozni Sporazum između Krivokapića, Bečića i Abazovića, bez znanja DF-a, čiji je sadržaj pisan u stranim ambasadama u Podgorici, videlo se da postoji ta tendencija. Nažalost oni su svoje izvođače radova pronašli među crnogorskim političarima, imaju ih i dalje- kazao je Koprivica.

On je ocienio da je u zapadnim centrima procenjeno da je Milo Đukanović istorijski potrošen i da je došlo vreme da se vlast u Podgorici samo kadrovski reorganizuje, a da se suštinski u Crnoj Gori društveno-politički trendovi, ustanovljeni krajem 90-ih, ne menjaju.

Foto: D. M.

-Izvršena je procena da je Milo Đukanović istorijski, a ne politički, potrošen. Međutim, izvršena je samo prekompozicija i reorganizuja vlasti u Podgorici sa idejom da se probuđenom i pobunjenom narodu učini jedan ustupak- razvlašćivanje DPS-a, ali da suštinski, u simboličnom i geopolitičkom smislu Crna Gora da ostane što je bila pre toga, a to je oruđe u rukama Zapada protiv srpskog političkog faktora u regionu- ukazao je Koprivica.

Zapad doživljava Crnu Goru kao oruđe u antisrpskom i antiruskom frontu

Koprivica je naglasio da je Crna Gora značajna Zapadu samo kao oruđe u borbi protiv uticaja Srbije i Rusije na tzv. Zapadnom Balkanom. Kako tvrdi, za Vašington, London i Brisel Crna Gora je samo geopolitička teritorija kojom se Srbiji zatvara izlaz na more.

-Imate jednu malu državu koja je „silu na sramotu“ referendumskom krađom dobila tzv. samostalnost i državnost. Vidimo da se u Crnoj Gori njeni organi i ovlašćeni predstavnici ni zašta suštinski ne pitaju. Crna Gora je jedan geopolitički projekat odnosno teritorija koja ima negativnu geopolitičku vrednost, u smislu ne da je Crna Gora NATO paktu važna zbog površine, stanovništva i ostalih parametara, već je važna zbog toga što zatvara prilaz moru Srbiji koja je danas faktički okružena zemljama članicama NATO-a ili koje NATO kontroliše. Jasno se vidi šta je zapravo bio pravi smisao tzv. obnove nezavisnosti i državnosti Crne Gore 2006. godine. Crna Gora je objektivno značajna Zapadu u antisrpskom i antiruskom frontu- kazao je Koprivica.

Prema njegovom mišljenju Crna Gora neće biti stabilna sve dok u njoj glavnu reč budu vodile zapadne ambasade i toga moraju biti svesni crnogorski političari koji bespogovorno sprovode njihove diktate.

-Ključna stvar je postala koga hoće a koga hoće odnosno neće zapadne ambasade, a ne ono što je narod Crne Gore pokazao, i da to postane nova politička realnost. Dok god to bude slučaj u Crnoj Gori neće biti stabilnosti-kazao je Koprivica.

Barikade su otvarane za funkcionere DPS / Foto D. Milovanović

U Crnoj Gori je stvoren sistemski jaz između političke klase i naroda

Nema nikakve sumnje da je politička scena Crne Gore prenatrpana prevelikim brojem pojedinačnih partija, frakcija, raznoraznih umišljenih lidera nedarovitih za politiku i da to onda zaista otvara prostor za rad „ispod žita“ raznih moćnih i nedobronamjernih zapadnih aktera u Crnoj Gori, istakao je Koprivica i zaključio da je između političara i naroda stvoren ogroman jaz.

-Stvoren je veliki jaz između poltičke klase i naroda i njegove volje, što je dosta neobično ako uzmete situaciju da su male države idealne za neku vrstu direktne demokratije. Jedan poslanik predstavlja neuporedivo manje građana nego u nekim kudikamo većim državama, pa se onda može očekivati da će onda glasovi tih poslanika biti neuporedivo reprezentativniji u odražavanju te narodne volje. Očigledno je da je to prolazi u situaciji u kojoj je Crna Gora siromašna država i gde su odavno instalirani mehanizmi potkupljivanja, zastrašivanja od strane političke klase. Prosto je ustanovljen mehanizam održavanja sistemskog jaza između narodne volje i svakodnevnog ponašanja političke klase, nezavisno od toga kojoj političkoj opciji pripadaju- ocijenio je Koprivica.

Taj jaz se najočiglednije primećuje po pitanju NATO pakta.

-Nismo čuli ni od jedne relevantne političke snage da ima nameru da razmišlja o tome da dovede u pitanje članstvo Crne Gore u NATO paktu, iako je Crna Gora bombardovana 1999. godine, a građani Crne Gore nisu bili pitani da li žele da njihova država postane NATO članica. Nije bilo čak ni kradenog referenduma kao 2006. godine.  U poslednje vreme često se dešava da se partije koji se nalaze na srpskoj strani spektra, libe da javno iskažu stav za neke od stvari i mnjenja koji su dominantna u srpskom glasačkom telu, iz straha od reakcije stranih aktera- rekao je Koprivica.

Vanredni izbori jedino rešenje za izlazak iz političke krize

Rešenje za izlazak iz političke krize u Crnoj Gori mogu biti izbori, a ne manjinska Vlada koju će podržavati oni koji bi trebalo da su sklonjeni sa vlasti i u istorijskom smislu skinuti sa pozornice, naglasio je Koprivica.

-Treba istaći i da su rezultati izbora od 30. avgusta bili takvi kao da ih je neko namerno projektovao tako da samo sa jednim glasom viška nova većina u Skupštini može da vlada. To je onda otvorilo beskrajan prostor za razne vrste manipulacija i igara kojima svedočimo od završetka izbora pa sve do današnjeg dana. Bolje je da se ide na izbore nego da imate suštinski nelegitimnu Vladu, pogotovo što bi ona vladala uz podršku DPS-a- istakao je Koprivica i osvrnuo se na učinak Vlade Zdravka Krivokapića:

-Ono što je trebalo da uradi prethodna Vlada, za koju se manje više znalo da je suštinski prelazna, jeste da potpiše Temeljni ugovor sa SPC-om i da sredi biračke spiskove kako bi konačno jednom dobili vjerodostojno zvaničnu volju građana Crne Gore. Ni jedno ni drugo se nije desilo, što ukazuje na to da prethodni mandatar ne samo da nije imao dobre namjere, već  i da nije bio darovit za politiku. Verovatno je postojala neka vrsta dogovora unapred sa Zapadom u koji ljudi iz DF-a i Mitroplije crnogorsko-primorske nisu bili upućeni- rekao je Koprivica.

Formirati reprezentativnu političku elitu po meri srpskog naroda

Bilo bi idealno da srpski narod  dobije novo političko lice iz mladosti Crne Gore koja je bila u prvim redovima litijaškog pokreta koji su mesecima istrajavali i svedočili svoju privrženost SPC-u i njenih predaka i onom što je njihovo zavetno opredeljenje, smatra Koprivica.

– Iz tog nadolazećeg naraštaja treba da se iznjedri buduća generacija političke klase u Crnoj Gori i da konačno dobijemo reprezentativnu političku elitu po meri srpskog naroda jer postojeća to zasada nije - rekao je Koprivica.

Produkljanski elementi nemaju snagu da realizuju ukrajinski scenario u Crnoj Gori

Koprivica tvrdi da nije realno da Crna Gora bude „mala Ukrajina“ i pored brojnih pokušaja produkljanskih snaga da izazovu haos u društvu sličan onom koji su napravili ukrajinske neonacističke formacije tokom i nakon i Majdana.

-Da su tzv. dukljani imali snage za nešto takvo oni bi to verovatno i sproveli. Postojale su i takva ambicije sa njihove strane kada su viđeli da se narod podigao i da su izgubili očigledno većinu. Bilo je ideja da se naprave nekakvi ekscesi i da se NATO saveznici pozovu u pomoć 2020. godine. Uz svu patologiju dukljanske mržnje prema srpskom entitetu svojih sugrađana koji je identitet i njihovih predaka, mislim da stvari u Crnoj Gori nisu otišle tako daleko kao u Ukrajini.

Takođe, još važnije je što oni nemaju tu snagu da bi mogli da pokrenu zamajac građanskog rata. Nadam se da čak i među dukljanskim bezumnicima postoje razmišljanja da ovo što se dešava u Ukrajini može biti dobra pouka šta se događa kada raskrstite sa zdravim razumom i elementarnim pojmom morala i obzira prema drugom čovjeku različitih ideološki i nacionalnih uvjerenja- zaključio je Koprivica za BORBU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!