SA JAHTAMA OTPLOVILI MILIONI: Sankcije Rusiji težak su udarac i za posrnulu crnogorsku ekonomiju

V. Kadić - B. Dabić

03. 04. 2022. u 08:38

SA megajahtama ruskih milijardera, koji su proteklih godina rado dolazili u Crnu Goru, otplovili su i milioni evra iz Montenegra, a kada će se opet usidriti na prelepoj obali niko ne može predvideti. Ovo je samo pokazatelj da od sankcija Rusiji nemaju samo problem Rusi, nego i oni koji ih uvode.

СА ЈАХТАМА ОТПЛОВИЛИ МИЛИОНИ: Санкције Русији тежак су ударац и за посрнулу црногорску економију

Foto B. Dabić

Crnogorska posrnula privreda uveliko trpi štetu. Prema nekim informacijama, jednogodišnji zakup veza na marini "Porto Montenegra" iznosio je od 3.560 evra za brodić dužine šest metara, do 240.260 evra za superjahtu dužine do 150 metara. Toliko bi, recimo, platio Roman Abramovič za slučaj da u Porto Montenegru stacionira svoju plutajuću palatu, megajahtu "Eklipsa", koja je već boravila u Boki kotorskoj i na sidrištu kod Tivta.

- Da Crna Gora kojim slučajem ima racionalnu vladu, onda ona ne bi trebalo da uvodi sankcije koje državi i narodu nanose ogromnu štetu - kaže za "Novosti" Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta. - Imam saznanja da se Ambasada SAD u Podgorici, mimo Vlade Crne Gore, direktno obraća našim javnim preduzećima i od njih traži da Rusiji uvedu sankcije! Jedna od njih je, kako sam čuo, Marina "Bar", od koje američka ambasada dopisom traži da se zabrani vez ruskim brodovima i jahtama, što je skandalozno! Od početka sam bio protiv svrstavanja Crne Gore u rusko-

-ukrajinskom sukobu. Bilo koja sankcija protiv Rusije nanosi nam nenadoknadivu štetu, a svakako će uticati na broj dolazaka ruskih turista. Uz to, napustiće nas ruski investitori, zaustaviće se neki započeti projekti.

Medojević podseća da je crnogorski glavni strateški partner ruska firma "Novotek" koja sa italijanskom firmom "Eni" istražuje nalazišta gasa i nafte u crnogorskom podmorju.

- Taj ugovor sa njima 2016. je potpisao Milo Đukanović. Mi nismo članica Evropske unije i u pravno-formalnom smislu njihove sankcije prema Rusiji ne bi trebalo da nas obavezuju. Trebalo je proceniti da sankcije tamo gde nanose štetu crnogorskoj privredi nije trebalo primenjivati.

Jahte koje uplovljavaju u crnogorske vode, luke, prema važećim propisima se ne najavljuju lučkim vlastima. Reporterima "Novosti" je potvrđeno da zasad u lučkim kapetanijama Kotor i Bar, koje su nadležne za sve crnogorske luke i marine, nemaju instrukcije resornog ministarstva za jahte u vlasništvu državljana Rusije. Plovila, zasad, imaju slobodan saobraćaj nakon što njihovi vlasnici ili korisnici kupe potrebnu vinjetu. Rusi trenutno imaju isti tretman kao i državljani drugih država. Iz "Porto Montenegra" su kazali da poštuju sve propise nadležnih koji su na snazi. Iz jedne od najluksuznijih marina na Jadranu podsećaju da su u "Porto Montenegru" službenici lučke kapetanije, policije i carine.

Za razliku od mora, sankcije Rusima uvedene su "na nebu". Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore usvojila je jednoglasno paket novih sankcije Rusiji koji je prethodno usvojio Savet EU. Sankcije se odnose na 696 ruskih državljana, kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara. Vazdušni prostor Crne Gore zatvoren je za sve ruske avione odlukom Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a na predlog Ministarstva kapitalnih investicija. Inače, Rusija je jedno od najvećih tržišta vazdušnog prevoza za Crnu Goru i prema podacima "Aerodroma Crne Gore" ruski putnici su do obustave avio-saobraćaja činili oko 20 odsto ukupnog prometa putnika.

SVAKI PETI EVRO IZ MOSKVE

POSLEDICE zvanične politike Crne Gore prema Rusiji i te kako će se osetiti, upozoravaju podgorički analitičari. Podsećaju da ne treba zaboraviti da godinama najveći strani investitor u Crnoj Gori nisu zemlje EU, već Ruska Federacija. Prema podacima Centralne banke, od 2006. Rusija je u Crnu Goru investirala više od milijardu evra! Uprkos poljuljanim odnosima Moskve i Podgorice (uvođenje sankcija, članstvo Crne Gore u NATO, dešavanja oko državnog udara i navodne umešanosti ruskih službi), kapital sa Istoka stizao je i stiže kroz mnogobrojne investicije, kao i turizam. Crnu Goru je obično godišnje posećivalo i do 300.000 ruskih turista koji su ostvarivali milionska noćenja. Među njima bilo je i onih koji su investirali u kupovinu nekretnina na atraktivnim mestima na primorju. Analitičari su ukazivali da je svaki peti evro stranih direktnih investicija dolazio upravo iz Moskve!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)