PREŽIVLJAVAJU SA 150 EVRA: Mesečna primanja manja od 300 evra ima više od 60 odsto crnogorskih penzionera

I. D. STOJADINOVIĆ

28. 02. 2022. u 07:52

OKO 17.000 crnogorskih penzionera mesec mora da preživi sa svega trećinom minimalne zarade, odnosno 150 evra.

ПРЕЖИВЉАВАЈУ СА 150 ЕВРА: Месечна примања мања од 300 евра има више од 60 одсто црногорских пензионера

Foto Novosti

Još skoro toliko njih nije uspelo da ostvari pravo na pun iznos penzije koju su zaradili tokom radnog veka i to zbog problema sa neplaćenim doprinosima ili nepotpune dokumentacije do koje se teže dolazi zbog ugašenih preduzeća u kojima su radili.

Prema podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja iz januara, u Crnoj Gori pravo na penziju ostvaruje 113.498 osoba. Od toga, skoro 15 odsto njih, odnosno 16.947, prima minimalan iznos penzije od 150 evra, što je polovina prosečnog iznosa penzije i trećina minimalne zarade. Da je većina penzionera u egzistencijalnim problemima, govori i podatak da penzijska primanja ispod proseka ima njih skoro 80.000, odnosno čak 63,03 odsto.

Osim što veliki broj starijih mora da nađe način kako da mesec preživi sa tolikim iznosom, mnogi nisu uspeli da ostvare pravo na pun iznos penzije, pa je primaju na osnovu privremenog rešenja. Takvih slučajeva trenutno je 12.644, što je nešto više od 12 odsto ukupnog broja penzionera. S obzirom na to da ne postoji zakonom određeni rok u kojem bi se problemi zbog kojih je doneto privremeno rešenje o penziji rešili, ne postoji ni garancija da će penzioner dočekati da primi iznos koji je zaradio tokom radnog veka.

Foto fondpio-me

Kako su "Novostima" objasnili iz Fonda PIO, najčešći razlozi za donošenje privremenog rešenja o penziji je to što nisu u celosti uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Takođe, često je problematično kompletiranje nedostajućih podataka o stažu osiguranja i zaradama, okončanje postupaka pokrenutih pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, kao i kontrola tačnosti podataka sa prijava za matičnu evidenciju koja je otežana kod privrednih subjekata koji su ugašeni, a poslodavci nisu dostavili prijave podataka o ostvarenom stažu osiguranja i zaradama - navode u Fondu PIO.

Ističu da prema postojećim zakonskim rešenjima, korišćenje prava na osnovu privremenog rešenja nije vremenski ograničeno, već je uslovljeno otklanjanjem smetnji zbog kojih se nije moglo odlučiti trajnim rešenjem.

Svrha donošenja privremenih rešenja je upravo da stranka ne bi trpela posledice navedenih problema. Privremenim rešenjem se obezbeđuje pravo na akontaciju penzije, a po kompletiranju podataka određuje se trajan iznos penzije, i to od dana priznavanja prava - navode u Fondu.

JEDNOKRATNA POMOĆ OD 50 EVRA

VLADA je na poslednjoj sednici donela odluku da se obezbedi po 50 evra jednokratne pomoći za penzionere čija je visina penzije ispod prosečne. Kako je kazao premijer Zdravko Krivokapić, za tu namenu izdvojeno je ukupno 3,88 miliona evra.

- Na ovaj način želimo da iskažemo brigu o najstarijim sugrađanima, koji su najbolje godine svog života posvetili izgradnji bolje i naprednije Crne Gore - poručio je premijer.

SUTRA PROTEST

ZBOG sve većeg broja gladnih, penzioneri sa severa Crne Gore najavili su za 1. mart veliki protest u Bijelom Polju. Kako su kazali, to je način da skrenu pažnju na njihov izuzetno težak položaj.

- Na severu je 45 odsto građana na ivici gladi, a na državnom nivou taj procenat iznosi 25 odsto. Zato smo se odlučili na borbu za promenu takvog stanja i nećemo odustati - poručio je ispred penzionera severa Sadik Klimenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)