MILO JE PODRŽAO DRITANA Vladimir Pavićević o novoj vladi: Šta god da se desi, Đukanović mora u političku penziju

Srna

09. 02. 2022. u 13:32

POLITIČKI analitičar Vladimir Pavićević tvrdi da je Milo Đukanović podržao Dritana Abazovića u formiranju manjinske vlade, jer nema drugog izbora, i procenjuje da će se Đukanović povući sa mesta šefa Demokratske partije socijalista, te da se neće kandidovati za predsednika Crne Gore.

МИЛО ЈЕ ПОДРЖАО ДРИТАНА Владимир Павићевић о новој влади: Шта год да се деси, Ђукановић мора у политичку пензију

Foto: Tanjug

Pavićević je rekao da DPS u poslednjih godinu dana gubi jednu po jednu opštinu i da su procenili da je ovo prilika da makar naprave jednu vrstu privida svog povratka.

- Cenu ove podrške Dritanu Abazoviću platiće Milo Đukanović lično, i to povlačenjem sa mesta šefa DPS-a i nekandidovanjem na izborima za predsednika države. Dritan je racionalan, dobro zna da je političko penzionisanje Đukanovića najveći interes građana Crne Gore i to će se konačno i desiti, navodi Pavićević za Srnu.

Foto PREDSJEDNIK.ME

On smatra da je realno da će Abazović uspeti da formira manjinsku vladu.

- Ta vlada će imati mogućnost da za relativno kratko vreme postigne mnogo toga što Krivokapićeva vlada nije bila u stanju da uradi, kaže Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

On smatra da će prvi konkretniji rezultati Abazovićeve vlade pokazati da je izglasavanje nepoverenja Zdravku Krivokapiću bio dobar potez i da je bilo neophodno "jednog neuspešnog premijera i njegovu vladu zameniti ljudima koji će biti mnogo i uspešniji, odgovorniji.

- Abazovićeva pozicija u crnogorskoj politici danas je takva da je najvećem broju političkih stranaka interes da dalje osnaže političko savezništvo sa njegovim pokretom. Ko god se danas dodatno konfrontira sa strankom URA ili se politički naglašeno udaljava od URA - taj najveću štetu pravi sebi. Abazović je veoma dobro iskoristio ovih godinu i po dana i sebe je, sa relativno malom podrškom u biračkom telu, pozicionirao kao da je ta podrška makar duplo veća, smatra Pavićević.

Abazović i Marić tokom predstavljanja nacrta zakona / Foto Vlada CG

Ako manjinska vlada, ipak, ne prođe, stvari su takođe jasne.

U tom slučaju, kaže, ide se na prevremene parlamentarne izbore koji će biti organizovani u maju ili junu i ti izbori bi onda na najdirektniji način pokazali šta je izborna volja građana danas.

- Jedno je jasno kao dan - da su i formiranje manjinske Abazovićeve vlade i organizovanje prevremenih izbora bolje opcije nego da je opstala Krivokapićeva vlada", zaključuje Pavićević.

BONUS VIDEO: 

DRITAN UOČI SEDNICE: Mora se što pre izaći iz krize

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)