NIŠTA OD NAFTE: Suva bušotina u crnogorskom podmorju

Novosti online

28. 01. 2022. u 20:17

PROIZVODNJA ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum kompanija „Eni“ i „Novatek“ u crnogorskom podmorju neće biti moguća, jer je bušotina, prema informacijama koncesionara, suva, saopštio je državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović.

НИШТА ОД НАФТЕ: Сува бушотина у црногорском подморју

Foto Uprava za ugljovodonike Crne Gore

Konzorcijum „Eni–Novatek“ počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju. Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest mjeseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja.

Perunović je kazao da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano, ali da taj izvještaj još nije gotov.

„Oficijelni izvještaj od njih nije stigao, ali smo imali prezentaciju, na kojoj nam je njihov menadžment definitivno rekao da su poroznost i propusnost osnovne karakteristike ležišta, da su jako nepovoljne i da nijesu onakve kakve su oni, a i mi očekivali. Oni tu bušotinu smatraju takozvanom suvom bušotinom ili dry hole“, rekao je Perunović na događaju „Dan otvorenih vrata“ upriličenom za novinare.

Što se tiče proizvodnje sa te bušotine, ona nije moguća, a „Eni“ i „Novatek“ će, kako je kazao Perunović, „raditi razvoj tog ležišta i gledati put migracije tih ugljovodonika“.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija očekuju da će dobijeni podaci i analize pomoći da se odredi neka nova lokacija za istraživanje.

Perunović je dodao da je konzorcijum „Eni–Novatek“ završio cementacioni dio same bušotine i da je polako počeo sa pripremanjem demobilizacije tog bušećeg postrojenja. Sada se očekuje dostavljanje njihovog plana rada, a nakon revizije tog dokumenta biće mu vraćena bankarska garancija od 73 miliona eura.

„Kada završi prvu fazu, obavezan je da po ugovoru uđe u drugu, gdje će morati da položi bankarsku garanciju vrjednosti 12 miliona eura, koju bi trebalo da iskoristi za bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1.500 metara“, pojasnio je Perunović.

Da li će koncesionar uraditi tu bušotinu ili ne, u Ministarstvu još nemaju informaciju.

Drugo istraživanje crnogorskog podmorja dobila je da radi i kompanija „Energean“ u blokovima 26 i 30. Perunović je naveo da bi oni trebalo do 15. marta da obavijeste Ministarstvo da li su našli partnera za ulazak u istražno bušenje, gdje se, kako je napomenuo, očekuje značajna količina gasa.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - Kako je pao Milo Đukanović?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ROMANTIKA NA NEŠTO MODERNIJI NAČIN: Hotel namenjen samo starijima od 16 godina koji znaju dobro da se zabave