NA ROBIJU ZA ŠVERC POTVRDA: Za falsifikovanja propusnica i testova od septembra naplaćeno 7.600 evra kazni

I. D. STOJADINOVIĆ

26. 01. 2022. u 08:38

OSIM novčane kazne, za korišćenje ili izdavanje lažne kovid-potvrde prete i kazne zatvorom i to od tri do pet godina. Zbog falsifikovanih potvrda i testova od septembra prošle godine naplaćeno je ukupno 7.600 evra kazni, dok je samo protekle sedmice osam osoba kažnjeno sa ukupno 1.600 evra, saopšteno je iz osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

НА РОБИЈУ ЗА ШВЕРЦ ПОТВРДА: За фалсификовања пропусница и тестова од септембра наплаћено 7.600 евра казни

Vukas Radonjić / Foto PR centar

Prema rečima državnog tužioca ODT-a Vukasa Radonjića, svi oni koji koriste ili izdaju lažne kovid-potvrde mogu biti kažnjeni zatvorom od tri do pet godina ili novčano, a po tom osnovu je, navodi, samo preteklih nedelju dana osam osoba kažnjeno sa ukupno 1.600 evra.

- Svi ti građani su došli do ovih falsifikovanih potvrda i testova preko određenih nepoznatih osoba, preko nekog posrednika, kupovali ih za određeni iznos novca - navodi Radonjić i dodaje da su u ODT u Podgorici procenili da je novčana kazna mnogo efikasnija i da se novac, dobijen po tom osnovu, uplaćuje u korist javnih ustanova ili humanitarnih organizacija.

Iz podgoričkog ODT-a navode da je osmoro osumnjičenih za falsifikovanje PCR testova i potvrda o vakcinaciji uplatilo novac u humanitarne svrhe, nakon čega su odbačene krivične prijave protiv njih.

- Od septembra ove godine, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je Uprava policije - Centar bezbednosti podnela šest krivičnih prijava protiv devet građana za falsifikovanje isprave, čiji predmeti izvršenja su lažni PCR testovi ili potvrde o vakcinaciji - navodi Radonjić.

Tužilac je rekao da je jedna krivična prijava, sa spisima, ustupljena Albaniji, radi krivičnog gonjenja i suđenja njenom državljaninu.

- Sve ostale krivične prijave, u odnosu na osam osumnjičenih, rešene su tako što je prema osumnjičenima odloženo krivično gonjenje, dok nisu ispunili obaveze koje im je utvrdio državni tužilac i platili ukupno 7.600 evra u korist javne ustanove, fonda ili humanitarne organizacije, nakon čega su krivične prijave odbačene - kazao je Radonjić.

Najveći broj krivičnih prijava za falsifikovanja kovid- potvrda ili PCR testova zabeleženo je u Podgorici, a Uprava policije je do sredine januara podnela ukupno 17 prijava.

LAŽNjAKE ULOVILO I MINISTARSTVO

MINISTARSTVO zdravlja je još u septembru prošle godine prijavilo policiji sumnje o faksifikovanju potvrda o vakcinaciji, a generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić pojasnio je da je otvoren i lažni sajt koji navodno potvrđuje da su dokazi o imunizaciji validni. Iz tog resora su policiji podneli prijavu i zbog sumnje da se falsifikuju i PCR testovi, nakon što su ih o tome anonimno obavestili građani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024