ĐAKON NA ČELU URGENTNOG CENTRA: Neobična priča o beranskom lekaru Nikodinu Radenoviću koji leči telo i dušu

Milutin SEKULOVIĆ

07. 01. 2022. u 10:15

OD početka ove epidemije sam ovde. Radim sa kovid pozitivnim bolesnicima. Najviše vremena provodim sa najtežim pacijentima. Borimo se danonoćno za njih.

ЂАКОН НА ЧЕЛУ УРГЕНТНОГ ЦЕНТРА: Необична прича о беранском лекару Никодину Раденовићу који лечи тело и душу

Dr Radenović sa saradnicima / Foto M. Sekulović

Ovim rečima nas je dočekao načelnik Urgentnog centra Opšte bolnice u Beranama, internista dr Nikodin Radenović. Naizgled obična priča koja kao jaje jajetu liči na milion drugih, u kojima su glavni junaci, u ovo zlo kovid-doba, kolege našeg sagovornika.

Ipak, osim što leči telo, dr Radenović, kao đakon ovdašnjeg manastira Đurđevi stupovi, leči i - dušu. I to kao đakon.

- Još kao dečak imao sam veliku želju da postanem sveštenik i da studiram teologiju. Međutim, okolnosti su me povele na drugu stranu. Kao student medicine od 1999. do 2005. redovno sam pored obaveza na fakultetu išao na bogosluženja pri Crkvi Svetog Nikole kod oca Raša u Nišu, gde sam studirao - priča nam doktor, koga smo posetili u kovid-odeljenju beranske bolnice.

Kako je ostvario svoj veliki san?

- I nakon zaposlenja u Beranama nastavio sam da idem na bogosluženja u manastiru Đurđevi stupovi. Nisam baš bio redovan, ali kada bi vreme dozvolilo, praznikom i nedeljom, uvek sam bio u svetinji. Tadašnji episkop Joanikije je osetio moju privrženost Crkvi i 21. novembra na Aranđelovdan 2019, slavu Vasojevića i njegovu krsnu slavu, baš u Đurđevim stupovima me je rukopoložio u đakona.

Priseća se da mu je prvi stihar darivao i naučio ga dužnostima čteca sadašnji ipođakon Vuksan Vešović.

- Jeste, jeste - smeška se Vuksan, koji je "naleteo" da sa doktorom razmeni nekoliko rečenica i sluša dok nam čovek u belom mantilu objašnjava kako to izgleda spasavati duše, ali i živote.

Foto privatna arhiva

Doktor navodi da "duša bez tela ne može".

- Ovde lečimo telo, gore, u manastiru i svim našim svetinjama lečimo dušu, približavamo ih Bogu. Lep je i jedan i drugi poziv.

Brojni Beranci bili su iznenađeni kada su ga videli kako sa molitvom na usnama i kandilom u rukama predvodi litije u kojima su učestvovale hiljade ljudi. Mnogi, koji su prošli kroz njegovu ordinaciju ili bolničke sobe u kojima ih je lečio, gotovo da nisu verovali da u svešteničkoj bogoslužbenoj odori vide svog lekara, internistu, dr Nikodima.

- Litije su bile prava stvar. Kosmički pokret u kome se na pravi način osetila duša našeg naroda i odlučnost da se sačuvaju svetinje i vera. Ponosan sam na svoj narod, na Crkvu. Na svakoj od njih sam se osećao posebno. Dostojanstveno. Počastvovan što sam sa svojim narodom, sveštenstvom... Jaki smo mi, kada smo zajedno.

Ovom poukom zaključujemo priču o neobičnom beranskom lekaru. Nikodim se nakon pozdrava žurno hodnikom uputio ka svojim pacijentima.

Rukopoloženje dr Radenovića / Foto Eparhija

LEČIO MITROPOLITA JOANIKIJA

KADA je u Crnoj Gori odjeknula vest da je na virus korona pozitivan tadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mnogi su se iskreno zabrinuli.

Malo ko, međutim, zna da je brigu o njemu preuzeo upravo dr Radenović:

- Tačno je, lečio sam preosveštenog vladiku, ali i sve sveštenstvo i monaštvo Eparhije, koje je, nažalost, bilo inficirano kovidom. Bila mi je čast, zadovoljstvo, ali i velika odgovornost da ih lečim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati