MILO I ZDRAVKO U PROBLEMU: Predsednik i premijer najveći gubitnici izbora održanih u tri crnogorske opštine

V. K. - M. S.

08. 12. 2021. u 08:38

AKO je suditi po rezultatima lokalnih izbora u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici najveći gubitnici su predsednik Crne Gore i lidr DPS-a Milo Đukanović i premijer Zdravko Krivokapić.

МИЛО И ЗДРАВКО У ПРОБЛЕМУ: Председник и премијер највећи губитници избора одржаних у три црногорске општине

Foto Vlada CG/S. M.

Prvom se osulo biračko telo u sve tri opštine, dok drugi kroz listu "Ne damo Mojkovac" i dva osvojena mandata takođe nije slavno prošao.

Politički analitičar Boško Vukićević i nekadašnji savetnik aktuelnog predsednika Vlade smatra da su nakon ovih izbora Milo i Zdravko - delegitimisani!

- Krivokapić je osvojio svega šest odsto glasova. Ne može se sa tolikim poverenjem biti premijer imajući u vidu da politička situacija u Mojkovcu prilično precizno odslikava onu na državnom nivou, kaže Vukićević, ističući da je opšti utisak sa izbora u tri opštine - sunovrat DPS-a.

- U svakoj od tri opštine su nazadovali. I to je izuzetno značajan podatak jer, imajući u vidu veoma loše rezultate izvršne vlasti u prethodnih godinu dana u procesu demontaže nakaradnog sistema nije došlo do konsolidacije DPS-a. Naprotiv! Danas možemo slobodno reći da je DPS prošlost.

Nedoumica je ostalo Cetinje, jer po mišljenju lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, i u prestonici moglo bi se desiti da DPS ostane "kratkih rukava".

- Četiri liste koje su bile opozicija osvojile su ubedljivu većinu - 18 odborničkih mandata. Radi se o Demokratama, Građanskom pokretu URA, Staroj gardi i Socijaldemokratskoj partiji. Odgovor Cetinjana bio je potpuno jasan. DPS je doživeo veliki pad u tom gradu. Ako se svi budu držali onoga što su četiri godine zastupali u Parlamentu, a to je da je Cetinju potrebna promena, lako će ispoštovati volju građana, kategoričan je Bečić. - Oni su dali snagu da opozicija bude nova vlast u prestonici i ne vidim razloga da tako ne bude.

Izbori u tri crnogorske opštine održali su se pod tenzijama oko opstanka aktuelne Vlade Crne Gore. I vladajuća većina, ali i opozicija, smatraju da su u izvršnoj vlast promene preko potrebne.

Iz Građanske inicijative "21. maj" poručili su juče da će formiranje vlasti u Cetinju i Petnjici dodatno pokazati u kojoj meri su državotvorne stranke spremne da nacionalne interese stave iznad partijskih.

DAMJANOVIĆ: INERTNOST VLADE

DA je vlada bila aktivnija i odgovornija prema očekivanjima građana Crne Gore proces raspada organizovane kriminalne grupe DPS bio bi već završen, smatra politički analitičar Igor Damjanović. - Žalosno je da u trećoj deceniji 21. veka nebuloze o ugroženosti države od velikosrpske hegemonije i petparačke horor priče o povampirenju duha kralja Aleksandra Karađorđevića, imaju prioritet u odnosu na životne i egzistencijalne probleme.

POZIV

BRZO ću pozvati partije pobednike na izborima radi dogovora o formiranju vlasti, pri čemu je najbitnije ispoštovati izbornu volju građana. Građani Mojkovca su glasanjem jasno stavili do znanja ko za njih predstavlja novu vlast, i na nama je da samo ispoštujemo njihovu volju i da je na demokratskim principima što pre formiramo, kaže nosilac liste pobedničke koalicije "Za budućnost Mojkovca - DF-SNP" Vesko Delić, koga je lider DF Andrija Mandić najavio kao novog predsednika Opštine Mojkovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)