"DANI NJEGOŠEVI" U CETINJSKOM MANASTIRU: Tradicionalna manifestacija počinje večeras

V. K.

12. 11. 2021. u 12:34

TRADICIONALNA manifestacija "Dani Njegoševi" počeće večeras u Cetinjskom manastiru, u 18 sati, blagoslovom i uvodnim slovom mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. U nastavku, u Njegoševoj svečanoj sali, pesnici će govoriti stihove u slavu Lovćenskog tajnovidca.

ДАНИ ЊЕГОШЕВИ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ: Традиционална манифестација почиње вечерас

Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

- U subotu, u Nikšiću, u Parohijskom domu Svetog Vasilija Ostroškog od 18 sati biće održan opširniji program. Posle nastupa Crkvenog hora Sveti novomučenik Stanko, pod dirigentskom palicom  prof. Lenke Durutović, pozdravno slovo reći će gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević. U nastavku programa obratiće se predsednik Književnog društva Njegoš Milutin Mićović, a prof. dr Goran Maksimović sa Univerziteta u Nišu  besediće na temu Njegoš i Matija Ban. Odabrane stihove iz Luče mikrokozme i Gorskog vijenca govoriće Mihailo Perošević, a svoju poeziju kazivaće pesnici Bećir Vuković, Višnja Kosović, Radomir Uljarević, Milica Kralj, Vojislav Karadžić, Sava Radulović, Ranko Mićanović i Nikolina Kovačević, saopštila je pesnikinja Milica Bakrač, član Književnog društva Njegoš, da bi se potom novinarima obratio i Milutin Mićović, predsednik Društva, koji je rekao da ređajući "Njegoševe dane" uvek nalazimo Njegoša kao velikog, aktuelnog mislioca i pesnika i onoga koji može da kaže ono što mi ne možemo.

- Tako sabirajući se oko njegovih stihova i njegovog složenog i ukupnog dela, naši pesnici, ove godine iz Crne Gore uglavnom, govoriće stihove i prigodne besede, pomažući se i oslanjajući se na Njegoševo delo, pokušavajući tim da pokažu na aktuelnost Njegoševog dela, ali i našu moć približavanja njegovim velikim pesničkim formulama - rekao je Mićović.

 

BONUS VIDEO: KRST NA ZVEČANU: Opomena da sveto Kosovo i Metohija moraju biti sačuvani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!