VEZIŠNICA SAD SLOBODNO TEČE: Uklonjene tri betonske brane na levoj pritoci Ćehotine

M. D.

20. 10. 2021. u 20:01

TRI betonske brane, koje je na reci Vezišnici u mestu Borovica u opštini Pljevlja 2013. izgradio nepoznati investitor, danas su uklonjeni iz reke.

ВЕЗИШНИЦА САД СЛОБОДНО ТЕЧЕ: Уклоњене три бетонске бране на левој притоци Ћехотине

Foto: WWF Adria

Ovo je prvi put da se uklanjaju prepreke na reci u regionu koja se sprovodi kao deo evropske inicijative za uklanjanje zastarjelih, nefunkcionalnih i opasnih pregrada iz reka, a u svrhu poboljšanja njihovog stanja i biološke raznovrsnosti.

Vezišnica, leva pritoka Ćehotine je danas samo sena onoga što je nekad bila. Industrijsko zagađenje, neprečišćene komunalne vode i ilegalne barijere uticale su negativno na nekad bogati biljni i životinjski svet. Uklanjanjem pregrada iz reke u njoj se ponovno uspostavlja prirodna dinamika protoka vode, omogućava se kretanje ribama i drugim vrstama koje žive u rekama uzvodno i nizvodno, te se u značajnoj meri smanjuje opasnost od poplava, kao i procesi koji mogu dovesti do snižavanja nivoa podzemnih voda koje se koriste kao izvori pitke vode.

Tamara Brajović, generalna direktorka Direktorata za prirodu u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma naglasila je kako je ovo samo početak saradnje na utvrđivanju lokacija i broja nefunkcionalnih pregrada, čime će se osloboditi desetine kilometara vodotokova i omogućiti obnovljanje biološke raznovrsnosti reka.

- Ova inicijativa nije samo tendencija Ministarstva da postigne evropske standarde i realizuje obaveze prema Evropskoj uniji, već je i želja da se crnogorskoj javnosti pojasni značaj ovih aktivnosti. Važno je našim građanima pojasniti i podići svest o važnosti biološke raznovrsnosti, odnosno o posledicama koje nastaju kada se prirodne vrednosti nemarnim i nestručnim pristupom podrede pojedinačnim interesima uz nesagledive posledice na štetu opšteg interesa - napomenula je Brajović.

I dok su u Severnoj Americi pre nekoliko decenija prepoznali važnost uklanjanja starih i nefunkcionalnih pregrada, u Evropi je taj trend započeo pre desetak godina. Iz godine u godinu uklanja se sve više, a posebno otkad je u Strategiji EU za biološku raznovrsnost kao cilj prepoznata potreba vraćanja 25.000 km reka u prirodno stanje do 2030.

godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)