"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: "Vijesti" kao batina Srba u ruci druge familije

Veliša Kadić

17. 10. 2021. u 20:57 >> 10:31

INTERESNE grupe okupljene oko Mila Đukanovića i Miodraga Miška Perovića raspadom Demokratske partije socijalista 1997. počele su da gomilaju kapital koji je godinama i decenijama rastao i narastao toliko da bi im pozavideli belosvetski tajkuni.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Вијести као батина Срба у руци друге фамилије

Foto: Borba

Nekadašnji komunisti i džemperaši u međuvremenu su svoju moć podelili na dva ogranka, "prvu familiju" i "drugu familiju". Đukanović je nastavio da koristi svoju neograničenu političku moć, dok je Perović na drugoj strani koristio svoje veze sa poslednjim američkim ambasadorom u SFRJ Vorenom Cimermanom, ali i s drugim diplomatama sa Zapada, a sve kako bi obezbedio novac za otvaranje "jakog" medija koji će politički odgovarati Đukanoviću i njihovoj zajedničkoj borbi protiv Slobodana Miloševića.

- "Vijesti" su osnovane kapitalom Mila Đukanovića kako bi postale medijska podrška procrnogorskim biračima 1997. godine. To je javno saopštio Miško Perović, iako on nije uzeo pare, već se umesto njega utalio Željko Ivanović. U to vreme Milo nije dobro medijski stajao u Crnoj Gori, a kad je puklo u DPS, "Vijesti" su podržale njegovu antisrpsku politiku i služenje "dubokoj državi" - kaže za "Novosti" Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta, koji je i u to vreme bio žestoki oponent Đukanovićevoj politici.

Nebojša Medojević, Foto arhiva Novosti

Medojević dodaje da su "Vijesti" već tada postale medijska batina u Đukanovićevim rukama i promoter njegove politike, koja se ogledala u sprečavanju ujedinjavanja procrnogrske i prosrpske opozicije, kako bi se Srbi stalno tretirali kao državni neprijatelji i držali u političkom getu da ne bi ušli u Vladu. S druge strane, stvorena je politika da se nijedna vlada ne može formirati bez DPS. To su dve osnovne ideološke postavke na kojima su funkcionisale "Vijesti".

Naš sagovornik podseća da je preko Soroša, ali i Bode Hombaha počeo da stiže veliki novac u "Vijesti", "koje su slepo služile Đukanovićevom režimu":

- Bile su gore od "Pobjede"! Postaju potpuno protiv koncepta tradicionalne Crne Gore, protiv pravoslavlja, istorije, identiteta... Instrukciju dobijaju od nove Kominterne, instalirane oko Soroša. Oni su prvi promovisali ideju zdravog tkiva DPS, dugo su "igrali" na to da Milica Pejanović Đurišić otcepi deo DPS kako bi se udružio sa "drugom familijom" i njihovim političkim projektima.

Milo Đukanović i Željko Ivanović, Foto in4s

"Vijesti" su, naglašava naš sagovornik, u prošloj vladi bile medijski savetnik Duška Markovića. I u vreme njegovog mandata, Miško Perović i Željko Ivanović su pokrenuli ideju okruglog stola o dijalogu rešavanja krize u Crnoj Gori, koji je podrazumevao da se napravi kompromis između opozicije i vlasti, ali tu ideju je Milo odbio.

- Dakle, oni konstantno lobiraju da jedna manjina ljudi vlada i upravlja Crnom Gorom preko svojih političkih poslušnika. Zato je "druga familija" osnovala Pozitivnu Crnu Goru, stranku koja je na kraju pokazala i fašističko lice u Nikšiću, gde nisu dozvoljavali da Srbin bude gradonačelnik! Prvi put se u politici u Crnoj Gori desilo da neko ne može da bude gradonačelnik, iako je dobio najviše glasova samo zato što je Srbin. I tu platformu za Nikšić je radio Dritan Abazović, u saradnji sa nekim ljudima iz stranih obaveštajnih službi - ukazuje Medojević.

Politički analitičar Igor Damjanović kaže, za "Novosti", da je "druga familija", odnosno grupacija koja stoji iza koncerna "Vijesti" i niza povezanih kompanija, u mutnim poslovima sa klanom Mila Đukanovića stekla desetine miliona evra.

- Partnerstvo dveju najmoćnijih crnogorskih porodica nastaje kada je Aco Đukanović 2003. kupio akcije Crnogorske komercijalne banke koju je osnovala "druga familija". Od male i nebitne banke, CKB preko noći postaje, zahvaljujući bratu Mila Đukanovića, najveća i najvažnija finansijska institucija u državi! NJen kapital rastao je vrtoglavom brzinom - ističe Damjanović.

- Klan Đukanovića "drugoj familiji" je omogućio da bude i važan igrač u vaučerskoj privatizaciji. Oni su tada osnovali privatizacioni fond "Moneta", koji je preuzimao akcije i kontrolu nad državnim preduzećima, planski ih vodio u stečaj i uništavao.

Damjanović dodaje da je zbog svega ovoga na hiljade porodica ostalo bez posla i egzistencije, a "druga familija" je rasprodajom imovine uništenih državnih firmi stekla dodatne milione:

- Sukob između klana Mila Đukanovića i "druge familije" nastaje u momentu kada Aco Đukanović izlazi iz CKB i osniva Prvu banku Crne Gore. Taj sukob se sa poslovnog prenosi na politički teren. Imamo vrlo upečatljivu izjavu glave "druge familije" Miodraga Perovića - da je Đukanović otišao sa vlasti 2007, bio bi heroj i on bi se lično borio da mu se sve oprosti! Baš te 2007. Aco Đukanović napušta CKB i osniva Prvu banku. Dakle, da je Aco Đukanović nastavio da i dalje posluje sa "drugom familijom", njegov brat Milo bio bi verovatno i danas njihov lični heroj!

Antisrpsku kampanju "Vijesti" vode od osnivanja. U novembru 2015. grubo su uvredile srpski narod u Crnoj Gori, kada su ga proglasile okupatorskim, u tekstu o proslavi godišnjice oslobođenja Budve u Prvom svetskom ratu, pod naslovom: "Obilježili dan kada su Srbi zamijenili Austrougare". Ovaj dnevnik o turističkim prilikama na Crnogorskom primorju objavljuje tekst pod naslovom "Čak ni Srbi neće sobe bez vode i klime!" Ostala je upamćena čestitka Olivere Vukadinović, tadašnje novinarke TVCG, povodom godišnjice osnivanja ovog dnevnika: "Volim 'Vijesti', jer nisu 'Vesti'!"

U međuvremenu, došlo je do teških optužbi između "prve familije" i "druge familije" za najteža krivična dela - ubistva, prebijanja, pljačke. Miodrag Perović je optuživao Mila Đukanovića da stoji iza napada šipkom na direktora "Vijesti", Željka Ivanovića. I baš nekako, u jeku najžešćih napada na Đukanovića, Ivanović mu ide na noge - na Milov prijem u vili "Gorica", povodom Dana nezavisnosti. Nešto kasnije, Đukanović je sumnjičio poslovodstvo "Vijesti" za mešetarenje na berzi i nezakonito sticanje bogatstva.

Lovćen banka centar lobija

"Druga familija" je osnivač Lovćen banke, i tu je centar njihovog lobija. Tu su Žarko Rakčević, Baća Radović, Čelebić, Duško Marković. To je krupni kapital, povezan sa međunarodnim finansijskim strukturama. Brat Miškov gradi zgrade, imaju fabriku sira, njihova je i "Rada" u Bijelom Polju, bave se građevinskim poslovima. Žarko Rakčević je od Srbije otkupio odmaralište u Čanju, kao i akcije Instituta Simo Milošević i to za mizerne pare. Imaju medije, povezuju se sa Draganom Đilasom preko "Junajted grupe", sa N1, kanalom Nova S - navodi Nebojša Medojević.

Perović je sebe video kao premijera

MIODRAG Miško Perović, profesor Matematičkog fakulteta, važi za medijskog tajkuna, osnivača "Monitora" i jednog od utemeljivača koncerna "Vijesti", Lovćen banke, Pozitivne Crne Gore i URA. Liberali Slavka Perovića su svojevremeno isticali da je od nezavisnog intelektualca i antiratnog profitera devedesetih kasnije promenio ćurak i okrenuo se služenju Milu Đukanoviću i DPS.

Milo Đukanović i Željko Ivanović, Foto in4s

Priča se i danas po Podgorici da je tada video sebe kao premijera Crne Gore, a Željka Ivanovića kao ministra spoljnih poslova, zbog čega je morao da upiše kurs engleskog. Međutim, te nade se nisu ostvarile, nakon čega su se okrenuli protiv Đukanovića. I ne samo protiv njega. Perović je u to vreme bio oponent Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija nazivao najpogrdnijim rečima, okupatorom i zločincem. U međuvremenu je zaratio sa Demokratskim frontom, odakle su stizale poruke da niko nije mogao da stekne na stotine miliona evra, a da mu to sam Đukanović nije omogućio, pa ni Miško Perović.

Javno priznao

JEDNOM prilikom Milo Đukanović se javno pohvalio da je imao ključnu ulogu u osnivanju "Vijesti", i da je čak tamo uložio i svoj kapital! Navodno je njegova produžena ruka u toj medijskoj kući i njegov glavni politički savetnik Aleksandar Saša Eraković, koji je jedno vreme bio i glavni i odgovorni urednik. Kasnije je bio nagrađen odlaskom u diplomatiju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KOLIKO STE VI ZABELEŽILI U AUTU? Više od 40 stepeni u 15.46 - slika da se spržiš, fotografisao je instrument tablu (FOTO)