DRITAN I DALJE KONTRIRA: Konsultacije premijera Krivokapića sa strankama parlamentarne većine bez rezultata

V. KADIĆ

07. 10. 2021. u 07:00

NI jučerašnje konsultacije stranaka parlamentarne većine sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, nisu donele konkretan dogovor o rekonstrukciji Vlade.

ДРИТАН И ДАЉЕ КОНТРИРА: Консултације премијера Кривокапића са странкама парламентарне већине без резултата

Foto Tanjug

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je da 38 poslanika ima isti stav, a tri poslanika URE Dritana Abazovića - drugačiji.

- Ako se ne postigne dogovor, tu je narod da da svoj sud, rekao je Mandić.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da je većina poslanika na jednoj, a troje poslanika URE na drugoj strani, i da ono što je rekao premijer Krivokapić nije ništa novo jer je sve ranije isticao u svojim saopštenjima. Predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je kazao da ono što je predložio premijer Krivokapić nije uzmi ili ostavi, već da se partije izjasne o tome.

- Premijer je rekao da će to biti polazni osnov za naredne sastanke - kazao je Joković.

- Nakon ovog sastanka ostala su otvorena vrata.

RAZGOVORI Mandić i Knežević posle sastanka, Foto Dan

Poslanik Pokreta za promjene profesor dr Branko Radulović naveo je da se na sastanku kod premijera pokazalo da postoji zajednički imenitelj nakon današnjeg razgovora.

- Raduje me da smo svesni velike krize u kojoj se Crna Gora nalazi, svesni svoje odgovornosti i da ćemo biti glavni akteri u rešavanju krize - kazao je Radulović, nadajući se da će do dogovora doći u narednih sedam dana.

- Onaj ko je politički najjači u novoj vlasti treba da ima ne najviše fotelja, nego najveću odgovornost.

Da u dogovor veruju članice liste "Crno na bijelo" iz reda CIVIS uverava Srđan Pavićević, dodajući da je za njih prihvatljivo da eksperti iz političkih partija uđu u Vladu.

- Ovo nije vlada Zdravka Krivokapića, ovo je vlada tranzicije. Nama je prihvatljivo da eksperti iz političkih partija uđu u Vladu - poručuju iz ove liste.

Poslanik GP URA, Miloš Konatar je rekao da su na sastanku iskristalisana dva pitanja - jedan baziran na osnovu sporazuma DF-a i Demokrata, i drugi koji zastupa URA, da se Vlada rekonstruiše na ekspertsko nestranačkom modelu.

- Premijer je dao draft, a ne zvanični predlog. Premijer će samo podržati predlog za rekonstrukciju koji podrži 41 poslanik. Vlada će nastaviti da funkcioniše iako ne bude dogovora - poručio je Konatar.

* * * * * * * *

Predložio 16 resora i tri potpredsednika

PREMIJER je predstavnicima parlamentarne većine ponudio da njegov kabinet broji umesto dosadašnjih 12, čak 16 resora uz tri potpredsednika, dok je rok za dogovor 10. oktobar. Krivokapić je predložio razdvajanje četiri resora - Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, resora kapitalnih investicija i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Vlada CG

Ranije je predloženo da rekonstruisana Vlada ima 18 resora. U predlogu se navodi da eventualno povećanje broja resora može koincidirari sa ulaskom manjinskih partija.

Resori koji su pokazali kao preglomazni trebalo bi da se dele na dva. Za odabir kandidata koji će biti imenovani za ministre, poželjno je predložiti više kandidata i biografija pri čemu premijer obavlja razgovore sa potencijalnim kandidatima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati