SDT FORMIRALO PREDMET PROTIV LALOŠEVIĆA: Bivši direktor Uprave za sport preti tužbom

B. Dabić

24. 09. 2021. u 19:36

CRNA Gora na pragu pred isključenjem sportista iz svih takmičenja. Nakon što su iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta saopštili da je Vasilije Lalošević razrešen sa funkcije v.d. direktora Uprave za sport i mlade, a za v.d. prvog čoveka Uprave za sport i mlade imenovan Marko Begović.

СДТ ФОРМИРАЛО ПРЕДМЕТ ПРОТИВ ЛАЛОШЕВИЋА: Бивши директор Управе за спорт прети тужбом

Foto B. D.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv protiv bivšeg v.d. direktora Direktorata za sport Vasilija Laloševića, zvanično je saopšteno danas iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta.

U ministarstvu tvrde da je Lalošević u obavljanju funkcije prekoračio jasna i definisana ovlašćenja, te je svojim činjenjem doveo u nezavidan položaj sport u celoj Crnoj Gori.

MPNKS kao krovna institucija ima veoma kratak rok da odgovori na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih delatnika u Crnoj Gori“, kazali su u saopštenju ovog resora.

Naime, Uprava za sport i mlade je ignorisala Svetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

-Rezultat navedenog je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe, sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom. Odmah nakon ovog saznanja, MPNKS je kontaktiralo WADA koja je imala sednicu u Montrealu sredinom avgusta ove godine. Na toj sednici, trebalo je da se donese odluka o isključenju Crne Gore, međutim, zbog brze reakcije MPNKS, odluka je odložena. Za sve ovo vreme od sredine avgusta do danas, g. Lalošević nije ništa preduzimao po ovom pitanju. U septembru, tačnije 15. septembra, dobili smo nalog da u roku od 21 dana promenimo Zakon o sportu. MPNKS je u saradnji sa Komisijom za antidoping odmah krenulo u ispunjavanje ovog zadatka i narednih dana ćemo imati spreman dokument koji se traži. Komisija već ima spreman veliki broj potrebnih informacija, pa će rok od 21 dana biti dostižan“, saopštili su iz MPNKS.

Foto B. D.

Vasilije Lalošević

Koliko je WADA rigorozna i ozbiljna agencija u svom delovanju primer su i tek završene Olimpijske Igre na kojima Ruskoj federaciji i njihovim sportistima nije bilo dozvoljeno da se takmiče pod ruskom zastavom i himnom.

Protiv Laloševića su formirani spisi predmeta kod Specijalnog državnog tužioca u odnosu na njegov status i u odnosu na Odluku o dodeli sredstava za sprovodjenje programa sportskih organizacija u 2021.godinu.

-Ovo je samo jedan deo priče, tvrde iz ovog resora, o ostatku koji kako navode pripremaju, javnost i tužilaštvo će biti blagovremeno obavešteni. Shodno načelima pravde i pravičnosti, po zakonu, po moralu, po razumnom rasuđivanju, v.d. direktora Uprave za sport i mlade morao je što hitnije biti razrešen državne funkcije koju je do sada obavljao“, saopšteno je iz MPNKS.

MPNKS će, kako ističu u saopštenju, uraditi sve da učinjene greške i propuste ispravi i sanira u najkraćem mogućem roku, kao i da našim sportistima obezbedimo optimalne uslove za rad i za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima.

MPNKS - MINISTARSTVO NIJE POLITIČKA PARTIJA

“MPNKS nije politička partija, i kod nas su javni funkcioneri promenljivi, bez izuzetka. Praksa koja izgleda i dalje postoji u pratijskom sistemu, čast izuzecima, da je mera kvaliteta rada nekog u Vladi da li se „dira“ u partijsku funkciju ili ne, za MPNKS ne postoji. Mera rada svakog, bio član partije ili ne, su znanje, profesionalnost, moral“, zaključeno je iz MPNKS na čijem čelu je prof. dr Vesna Bratić.

 

LALOŠEVIĆ NAJAVIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV MINISTARKE BRATIĆ

Vasilije Lalošević najavio je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministarke prosvete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić ted a ona ne zaslužuje da ostane na funkciji, kao ni državna sekretarka ministarstva. On je smenjen sa funkcije v.d. direktora Uprave za sport i mlade dok je bio na službenom putu u Sloveniji. Lalošević je ovač čin okarakterisao “podlim i nečovečnim” i istakao da će umeti da se odbrani bilo koja inicijativa da bude podnesena protiv njega.

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv Laloševića, a upitan da prokometariše kazao je:"ne bilo mi većeg zločina".

-Sve što sam u životu radio, radio sam časno i pošteno...spreman sam da uložim sve snage da odbranim svoj ugled i čast, kao i SNP-a. Kada je reč o dodeli novca, kako je Ministarstvo bilo ažurno sportisti nikad novac dobili ne bi. Sve dokumentovano i dokumentacija nalazi na sajtu, kazao je Lalošević.

Prema rečima Laloševića, u martu je poslao upitnik Svetskoj antidoping agenciji (WADA), ali da on "nikad nije ugledao svjetlo dana".

B.Dabić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri