PRERADA NAFTE U CRNOJ GORI JE NEMOGUĆA MISIJA: Prodavaće sirovi proizvod, jer nema tehnologije ni znanja

I. D. S.

22. 09. 2021. u 08:33

U MINISTARSTVU kapitalnih investicija optimistični su kada je reč o potrazi za naftom u podmorju kod Ulcinja koje je počelo 2018. godine.

ПРЕРАДА НАФТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ЈЕ НЕМОГУЋА МИСИЈА: Продаваће сирови производ, јер нема технологије ни знања

Foto Vlada CG

U slučaju da se ta nadanja obistine, proizvodnja bi počela za tri godine, a plan je da se nafta prodaje sirova. Iako je uvek isplativije prodavati prerađeni proizvod, prema oceni ekonomskog analitičara, Vasilija Kostića, Crna Gora, između ostalog, ne raspolaže neophodnom tehnologijom, znanjem i ljudskim resursima za takav poduhvat, te je prerada izazov na koji ne može odgovoriti.

Da istražno bušenje u podmorju kod Ulcinja obećava da će se naći veliko nalazište nafte, ali i da na teritoriji Crne Gore postoji još nekoliko potencijalnih nalazišta, nedavno je saopštio državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović.

- Trenutna dubina bušotine u Ulcinju 4.700 metara. Veliki je optimizam da će se u formaciji frakturisanih karbonata na dubini od 6.500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište. Postoji još nekoliko interesantnih koncesionih područja, sa aspekta istraživanja nafte i gasa i kada se, u zavisnosti od rezultata ENI/"Novatekove" bušotine, raspišu tenderi, javnost će biti na vreme informisana - kazao je Perunović.

Foto PR Centar

Vasilije Kostić

Kako je naveo, nakon potvrđivanja rezervi u postojećem ležištu, sledeća faza je razvoj ležišta, što podrazumeva dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje.

- U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori, što ide u prilog očuvanju životne sredine i plan je da se proizvedena nafta prodaje kao sirova - naveo je Perunović.

Kako, za "Novosti", objašnjava ekonomski analitičar Vasilije Kostić, uvek je isplativije prodavati proizvod ili poluproizvod nego li samu sirovinu.

- Ali za proizvodnju je neophodno, osim tehnologije i znanje u upravljanju i primeni tehnologije. Potrebni su značajni ljudski resursi. Potom su vrlo diskutabilne potencijalne implikacije jednog takvog projekta sa aspekta postojeće strategije razvoja privrede i društva i još niz drugih veoma složenih činilaca, pogotovo ako se uzme da je rafinerija direktno suprotna našem konceptu ekološke i turističke destinacije - kazao je Kostić.

 

SIROVINE BOLjE ZA IMIDž

MNOGO bliža je opcija da se prodaje sirova nafta i da se takva proizvodnja odvija daleko od naših granica. Na taj način, mislim da bi potencijalno štetne posledice po naš ukupan razvoj, a naročito po imidž male i privlačne turističke destinacije, bile znatno manje - kazao je Kostić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!