POSLE GUBITKA IZBORA PODELILI 119 STANOVA: Dali 25 miliona evra pozajmica i oko 20.000 kvadrata stambenog prostora

V. K.

18. 09. 2021. u 09:11

NACIONALNI savet za borbu protiv korupcije na visokom nivou prikupio je i analizirao dokumentaciju u vezi sa stambenom politikom prethodne vlade koju je predvodio Duško Marković (DPS).

ПОСЛЕ ГУБИТКА ИЗБОРА ПОДЕЛИЛИ 119 СТАНОВА: Дали 25 милиона евра позајмица и око 20.000 квадрата стамбеног простора

Foto Vlada Crne Gore

Došlo se do informacije o podeli 25 miliona evra kredita, oko 20.000 metara kvadratnih stambenog prostora u poslednjih desetak godina i 4,6 miliona evra u poslednje tri godine.

- Reč je o 580 ljudi, koji su dobili stanove ili kredite, od toga je najmanje 175 funkcionera i 405 državnih službenika i nameštenika - saopšteno je iz Vlade Zdravka Krivokapića.

Funkcionerima su, kako navode u Vladinom saopštenju, dodeljeni stanovi bez kriterijuma i bez oglašavanja, a dokumentacija je označena stepenom tajnosti "interno". Ukazano je i da je Nacionalni savet utvrdio da je Vlada davala sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada. Takođe, pronađen je podatak da je nakon promene vlasti na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, dok je prethodna vlada bila u tehničkom mandatu, podeljeno 119 državnih stanova i time državna imovina značajno oštećena!

U izveštaju je navedeno i da je Savet primio 40 prijava koje su dostavili građani ili nadležni državni organi, a stručnom telu su se direktno obratila tri zviždača koji imaju detaljnije informacije o predmetima u nadležnosti saveta, kao i više drugih osoba.

Ogorčenje tadašnje opozicije i nevladinog sektora i javnosti bilo je ogromno kada se videlo da na listi dobitnika stanova velika većina ima rešeno stambeno pitanje. Tako su stanove ili povoljne kredite dobili i neki koji imaju po dva stana ili dve kuće! A neki su već jednom ili dva puta dobili takvu pomoć od države. Skandalozno je što su ovi funkcioneri u to vreme imali plate i do nekoliko hiljada evra, odnosno mnogo veće od običnih građana i plaćali su mnogo manje rate od tih istih građana, dok čak i do 80 odsto kredita nisu morali da vrate! Uz ove apsurde nadovezuje se još jedan, a to je da je Vlada na ovaj način stambeno zbrinula gotovo sve čelnike sudstva i tužilaštva, granu vlasti koja bi trebalo da je kontroliše. Stanove su dobili i neki ministri koji su članovi Komisije za stambena pitanja koja deli ove stanove!

I MUŽEVI ZBRINUTI!

MUŽEVI čije supruge su pokrivale značajna mesta u izvršnoj vladi takođe su se "očešali" o darove. I oni su stambene kredite dobili iako imaju krov nad glavom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?