MITROPOLIT JOANIKIJE O DRAMATIČNIM TRENUCIMA: "Rekli su nam da je helikopter spreman, uzdali smo se u Boga"

Tanjug

07. 09. 2021. u 13:54

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da je uoči ustoličenja bio u kontaktu sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, ali ne u momentu kada je krenuo helikopterom na Cetinje.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ О ДРАМАТИЧНИМ ТРЕНУЦИМА: Рекли су нам да је хеликоптер спреман, уздали смо се у Бога

Foto D. Milovanović

Mitropolit je u ekskluzivnom intervjuu ispričao da mu je samo javljeno da je helikopter spreman za poletanje, da će sve biti bezbedno i da je manastir zaštićen od demonstranata, koji ometaju čin ustoličenja.

- Pouzdali smo se u Boga i ljude koji savesno rade svoj posao. Bez obzira što neki žele da nam ospore pravo slobode vere i Ustav Crne Gore. Nemam reči kakvi su bili premijer i ministri, posebno ministarka odbrane, koji su uz opstrukciju Uprave policije našli rešenje da se sve mirno obavi. Ta opstrukcija nam je pomogla da se potvrdi jedinstvo crkve i naroda - rekao je on.

Upitan da li je bio uplašen dešavanjima, mitropolit je kazao da ne može čovek da ne bude zabrinut, ali da je sledio Božju volju i da ne povredi nikoga.

- Bio sam mnogo puta u takvim trenucima. To što su nas štitili iz vojske i policije je rezultat svih pritisaka koji su na nas vršeni u proteklih 30 dana. Naše je pravo da obavimo taj čin - rekao je Joanikije.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo bila je volja malog broja izmanipulisanih ljudi i onih koji su, rekao je, zbog povlastica i vlasti to radili.

- Dobro znam Cetinjane, najmanje je tu bilo njih - rekao je crnogorsko-primorski mitropolit.

On je izrazio radost što se sve na kraju dobro završilo, ističući da je to bio "dramatičan i radostan događaj".

Govoreći o tome da li se plaši predstojećeg ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog, koji će ga naslediti, mitropolit je rekao da je u toj eparhiji proveo više od 20 godina i da dobro poznaje narod na severu Crne Gore.

- Tamo je narod jasno opredeljen bez obzira koliko Đukanović ima političke i neke druge moći. Narod je jasno stao uz svoju crkvu i to bi trebalo svakome da bude jasno, da narod ne dozvoljava da se crkva politički zloupotrebljava. Moraće da ostave crkvu na miru da radi svoj posao - rekao je Joanikije.

On je istakao i da je patrijarh srpski Porfirije svojom posetom doneo mir, a da je sa druge strane bio oduševljen kako narod reaguje na poruke iz Jevanđelja.

Joanikije je istakao i da je imao podršku ne samo SPC već i drugih pravoslavnih crkava iz Jerusalima, Albanije, Češke, Poljske, Rusije, Ukrajine i drugih.

Kako je dodao, ne može da bude "božji pastir" ako ima mržnju u srcu prema neprijateljima i onima koji ga osporavaju, navodeći da je "najjača molitva za neprijatelja".

- Mnogo je bolje kada čovek pretrpi i moli se za bližnjeg. Mnogi bi voleli da sam govorio oštre reči, ali moj najveći zadatak je da služim pomirenju. Ne bežim od dijaloga ako ćemo da razmenjujemo dobre misli i volju, ali nisam za to da se svađamo - rekao je mitropolit.

Bonus video: Mitropolit Joanikije održao prvu službu nakon ustoličenja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili