KORONA TALAS OPET PRETNJA CRNOJ GORI: Situacija sa epidemijom kovid 19 složena, najmanje vakcinisanih, najviše novih slučajeva

I. D. STOJADINOVIĆ

11. 08. 2021. u 06:34

DOK je Crna Gora u jeku turističke sezone, i epidemiološka situacija postaje sve ozbiljnija.

КОРОНА ТАЛАС ОПЕТ ПРЕТЊА ЦРНОЈ ГОРИ: Ситуација са епидемијом ковид 19 сложена, најмање вакцинисаних, највише нових случајева

Foto ijzcg

Istovremeno, dok je na dnu liste po broju vakcinisanih među evropskim zemljama, u Crnoj Gori trenutno se beleži najveći broj novih slučajeva zaraze virusom korona na 100.000 stanovnika među zemljama regiona. Da je u toku početak novog talasa epidemije upozorio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, i pozvao sve da se pridržavaju propisanih mera.

U Crnoj Gori je registrovano 379 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, što je dovelo do prvog mesta među zemljama regiona. Crni rekord Crnoj Gori doneo je i broj aktivnih slučajeva kojih je 435 na 100.000 stanovnika, kao i hospitalizovanih od kovida 19, kojih je, prema zvaničnim podacima 19 na 100.000 stanovnika.

Najsvežiji podaci IJZCG pokazuju da je trenutno aktivno ukupo 2.740 slučajeva virusa korona, od čega najviše u Podgorici 618 i Budvi 573. Trocifren broj zaraženih registruje si u Ulcinju, Baru, Kotor, Herceg Novom, Tivtu, Cetinju i Nikšiću.

Da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori složena, upozorio je direktor IJZ Igor Galić. Kako je kazao, zabrinjavajuće je i to što je virus uspostavio lokalnu transmisiju.

Prema njegovim rečima, trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori ne razlikuje se mnogo od one u drugim evropskim i svetskim zemljama, pogotovo u turističkim destinacijama, te poručuje da se može reći da je došlo do uspostavljanja novog talasa epidemije. On je pozvao sve građane da se pridržavaju propisanih mera, posebno onih osnovnih - nošenja maske, držanja distance i higijene ruku.

Foto Gov.me

Kada je reč o vakcinaciji, zasad je obe doze primilo svega 25,7 odsto stanovništva, dok je prvu dobilo 30,7 odsto. I dok nadležni pozivaju da se građani odazovu imunizaciji u što većem broju, naročito mladi, Stručno savetodavno telo za imunizaciju (NITAG) donelo je preporuku za primanje i treće doze. Treća injekcija cepiva preporučuje se osobama koje pripadaju grupi klinički izuzetno osetljivih osoba, a koje najmanje dva meseca nakon druge doze vakcine nisu razvili antitela. Isti savet doneo je preporuku za vakcinaciju trudnica sa komorbiditetima, onima koje su na radnom mestu izložene većem riziku od infekcije, ali i svim zainteresovanim. Takođe, cepljenje preporučuju i deci uzrasta od 12 do 17 godina koja imaju komorbiditete ili u porodici imaju osobe koje su onkološki pacijenti, imaju HIV...

Prema mišljenju NITAG-a, vakcina se može dati i drugoj deci istog uzrasta, ali uz saglasnost roditelja i mišljenje pedijatra. I za trudnice i za decu preporučuju "Fajzerovu" vakcinu.

Igor Galić, Foto Gov.me

 

Kada je reč o kombinaciji vakcina, Savet preporučuje da se kombinuju "fajzer" i "astra zeneka", ali samo u slučaju kada je nakon prve doze AZ vakcine došlo do teških neželjenih efekata.

ŽIVOTNO UGROŽENO DEVET OSOBA

U CRNOGORSKIM bolnicama od virusa korona trenutno se leči 91 pacijent. Kako je saopšteno iz najveće zdravstvene ustanove, u Kliničkom centru su trenutno 24 kovid pacijenata, a životno je ugroženo njih devet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)