ANDREJ HOŠEV: Ruska crkva očekuje da Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa SPC

Novosti online

13. 07. 2021. u 15:11

RUSKA pravoslavna crkva očekuje da Crna Gora zaključi sa Srpskom pravoslavnom crkvom temeljni ugovor, rekao je predstavnik sekretarijata za međupravoslavne odnose Odeljenja za spoljno-crkvene veze Moskovske patrijaršije Andrej Hošev.

АНДРЕЈ ХОШЕВ: Руска црква очекује да Црна Гора потпише Темељни уговор са СПЦ

Poklonici cetinjskoj svetinji često su meta ektremista / Foto D. Milovanović

- Finalni korak u rešavanju pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve još nije preduzet– to treba da bude potpisivanje sporazuma između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Sličan sporazum, koji čini osnovu pravnog postojanja u Crnoj Gori, odavno imaju sa državom druge konfesije: Rimokatolička crkva i muslimanska zajednica. U Ruskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će ovaj sporazum koji je bio najavljen proletos biti zaključen i sa Srpskom pravoslavnom crkvom - rekao je Hošev.

Promena zakona o slobodi veroispovesti koja isključuje diskriminatorske tačke koje su predviđale nacionalizaciju hramova i manastira SPC, po mišljenju Hoševa, važan je korak u ozdravljenju odnosa Crkve i države u Crnoj Gori.
- Ovaj događaj bio je omaž istorijskoj pravdi, jer je upravo crkva postavila temelje crnogorske državnosti u liku crnogorskih mitropolita, pod čijom teokratskom vlašću je Crna Gora živela od kraja 15. veka do sredine 19. veka - dodao je on.
Važan korak u jačanju položaja SPC u republici Hošev vidi u upisu u državni registar Crnogorsko-primorske mitropolije, Budimljansko-nikšićke i Zahumsko-hercegovačke eparhije.
(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)