MILO "NAJAVIO DRŽAVNI UDAR": Đukanović nastavio sa ratnohuškačkom retorikom, Vlada najoštrija u osudi

M. SEKULOVIĆ

28. 06. 2021. u 08:38

UKOLIKO vaš šef nastavi sa ratnohuškačkom retorikom, preuzeće odgovornost za sve posledice koje mogu nastati podsticanjem na ekstremizam, saopšteno je iz kabineta predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, povodom reakcije šefa kabineta predsednika države Miodraga Radovića, koji je, braneći stavove Mila Đukanovića na jednom političkom skupu u Baru izjavio da je "predsednik zapravo ponovio ono što je više puta već jasno saopštio - da će braniti državu do poslednje kapi krvi".

МИЛО НАЈАВИО ДРЖАВНИ УДАР: Ђукановић наставио са ратнохушкачком реториком, Влада најоштрија у осуди

Foto: AP Photo/Risto Božović/Predsedništvo Crne Gore/DF

- Krivokapić je, podsetimo, 18. juna kazao da će pobedu na izborima braniti po cenu života. Dakle, predsednik će braniti državu, a premijer samo svoju pobedu na izborima. Ima razlike, zar ne - piše izmeću ostalog Radović, dok mu iz premijerovog kabineta odgovaraju da su se građani izjasnili o "ozbiljnosti politike DPS-a".

Iz Krivokapićevog kabineta dodaju da umesto demagoške mantre o ugroženosti države, odgovore javnosti ono što zaslužuje pažnju.

- Ponavljamo, na koji način i sa kim predsednik DPS-a planira da ruši aktuelnu vladu. Pozivamo vas na ozbiljnost i da rečnik prilagodite okvirima pristojnosti, jer upravo sa vaše adrese stižu najave suludih akcija i opasnih poteza - pišu iz kabineta premijera, povodom izjave Đukanovića da je uveren da će DPS značajno skratiti vreme trajanja aktuelne Vlade Crne Gore.

Tim povodom oglasio se portparol DPS Miloš Nikolić.

- Ne brinite, sa kim ćemo rušiti Vladu. U dogledno vreme ćemo odlučiti, pa ćemo na vreme javiti. Svakako ima viška kandidata, jer Krivokapiću svakoga dana neko novi otkaže poverenje - ističe Nikolić i tvrdi da će premijer biti zapamćen po tome, što ga ne podržava nijedan poslanik.

Pravu pometnju izazvala je Đukanovićeva poruka političkim protivnicima:

- Lako je vama da bojkotujete njene institucije, mi smo ovo stvorili i mi ovo moramo da branimo, i branićemo do poslednje kapi krvi - bio je jasan Đukanović.

Najave lidera opozicije Mila Đukanovića da planira skraćenje mandata Vladi Crne Gore je neozbiljna i opasna, odgovorio je Krivokapić, naglašavajući da je Đukanović decenijama urušavao civilizacijske tekovine, dok je paralelno izgrađivao autokratski metod vladanja, čime je uzrokovao ekonomsko posrtanje, duboko podeljeno društvo, korupciju, što nije ostalo nezapaženo u izveštajima međunarodnih organizacija.

- "Tekovinama" koje ste vi zastupali, trebalo bi ubrzo da se pozabave nezavisni i oslobođeni pravosudni organi. Nakon što ste ostavili praznu kasu i zaduženu zemlju, vi jedino branite ličnu imperiju, očekujući da će tuđa deca ginuti da bi se sačuvale tekovine DPS-a, što je drugo ime za vaše imovinske kartone. Ono što je opasno jeste vaša najava da ćete skratiti mandat Vladi, iako nemate za to formalnu većinu. Dužni ste da objasnite, na koji način ste mislili, uz tako militantan govor, da sprovedete državni udar u najavi - odgovorio je Krivokapić.

AMBASADORI ZASAD ĆUTE

MILU Đukanoviću nije prvi put da preti građanskim ratom. Indikativno je da zapadne ambasade i predstavnici EU ćute na Đukanovićeve pretnje. Da žele, siguran sam da bi zapadni ambasadori Đukanoviću igranje građanskim ratom brzo izbili iz glave. Toliko o tome koliko su zapadnim centrima moći u interesu mir i stabilnost u Crnoj Gori - smatra politički analitičar Igor Damjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili