TRGOVCI I KAFANE PO STAROM: Znatno popuštanje epidemioloških mera, ukinut niz ograničenja radnog vremena

I. D. S.

19. 06. 2021. u 08:38

U CRNOJ Gori će naredne dve sedmice na snazi biti nove, liberalnije epidemiološke mere, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

ТРГОВЦИ И КАФАНЕ ПО СТАРОМ: Знатно попуштање епидемиолошких мера, укинут низ ограничења радног времена

Foto Printskrin

Kako navode, s obzirom na broj vakcinisanih stanovnika, te padu broja inficiranih, Savet za borbu protiv virusa korona odlučio je da se maksimalno liberalizuju uslovi rada i života. Prema oceni direktora IJZ, Igora Galića, obolevanje od virusa korona u Crnoj Gori je na najnižem nivou od jula prošle godine.

- Trenutno aktivnih slučajeva je 380, a hospitalizovano je 60 osoba. Od prosečnog broja testiranih, udeo pozitivnih je 1,43 posto - naveo je on.

Kada je reč o vakcinaciji, Galić ističe da je do 16. juna dato 270.237 doza vakcine, od kojih je prvom dozom imunizovano 146.964 građana, a u celosti njih 123.273.

Shodno novim epidemiološkim merama Ministarstva zdravlja, u Crnoj Gori je od subote ukinuto vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata. Na snazi ostaje mera zabrane izvođenja muzičkog programa uz učešće pevača i muzičara, osim u baštama i to od 20 do 23 sata i to uz strogo poštovanje akata koji propisuju ograničenja za buku.

Novim merama ukida se i vremensko ograničenje rada privrednih drušatva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga, ali i priređivačima igara na sreću pa oni sada mogu da rade do 23 sata. Produžen je i rad dečjih igraonica koje do sada mogu da rade, umesto do 20, do 22 časa.

Nove mere predviđaju ukidanje vremenskog ograničenja rada ustanova obrazovanja i kulture.

Povećao se i dozvoljeni broj posetilaca javnim priredbama, političkim i privatnim skupovima, proslavama, svadbama, žurkama, kao i drugim manifestacijama na otvorenim javnim mestima i terasi ili bašti ugostiteljskog objekta, pa umesto 50, sada može da prisustvuje do 100 osoba, a isto ograničenje važi i za sahrane i đačke ekskurzije.

NEDELjA NEĆE BITI SVIMA SLOBODNA

DEO trgovaca najverovatnije će moći da radi i nedeljom u toku predstojeće turističke sezone, ali i sledeće zimske, shodno dogovoru koji je Ministarstvo ekonomskog razvoja postiglo sa Unijom poslodavaca, Unijom sindikata i Savezom slobodnih sindikata. Kako su kazali iz resora Jakova Milatovića, rad nedeljom trebalo bi da se omogući malim preduzetnicima, uglavnom porodičnim firmama, kako bi uspeli da prebrode kovid-krizu i sačuvaju posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024