SPOROVI VREDNI VIŠE OD 36 MILIONA EVRA: Evo zbog čega se sve sudi Opština Pljevlja

M. D.

09. 06. 2021. u 18:25

OPŠTINA Pljevlja vodi više sudskih postupaka a vrednost svih sporova iznosi više od 36 miliona evra, navodi se u Završnom računu budžeta Opštine za 2020. godinu koji će odbornici lokalnog parlamenta razmatrati na zasedanju zakazanom za 17. jun.

СПОРОВИ ВРЕДНИ ВИШЕ ОД 36 МИЛИОНА ЕВРА: Ево због чега се све суди Општина Пљевља

Foto: M. D.

Najveći spor Opština već dugi niz godina vodi sa Elektroprivrdom Crne Gore ( EPCG) gde je pljevaljska lokalna uprava tužila EPCG za naknadu štete. Visina tog spora je 25 miliona evra.

Opština Pljevlja je 2013. godine podnela tužbu protiv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) jer je ista imala privremenu dozvolu za deponiju pepela i šljake za potrebe Termoelektrane. Kako Elektroprivreda nije imala potrebnu dozvolu, već se radilo o privremenoj dozvoli, lokalna uprava je zatražila naplatu štete u iznosu od 25 miliona evra.

Prvobitno je tokom sudskog postupka prvostepena presuda obavezala Elektroprivredu da isplati naknadu od dva miliona evra. Nakon žalbi i Opštine i EPCG, Privredni sud je presudom zahtev pljevaljske lokalne uprave da se naplati šteta u iznosu od 25 miliona u potpunosti odbacio kao neosnovan. Zatim je Apelacionom sudu potvrdio presudu Privrednog suda, nakon čega je pljevaljska lokalna uprava zatražila reviziju sudskog postupka kod Vrhovnog suda Crne Gore.

Prema navodima iz Završnog računa spor je okončan u korist EPCG nakon čega je podneta ustavna žalba.

Pljevaljska lokalna uprava kao strana koja tuži pojavljuje se i u sporu protiv Rudnika uglja AD Pljevlja radi izvršenja činidbe, odnosno neplaćanja naknade zbog izmeštanja korita reke Ćehotine. Vrednost tog spora je pet miliona evra postupak je okončan u korist Rudnika uglja a u toku je postupak po reviziji Opštine Pljevlja.

Foto M. Drobnjak

Kao tužena Opština se javlja u više sporova, od kojih najveću vrednost imaju tri spora ukupne vrednosti 6,3 miliona evra.

Četri sudska postupka vodi Rudnik uglja protiv Opštine po rešenjima o utvrđivanju poreza na nepokretnosti za period od 2013. – 2016. godine.Vrednost tih sporova je 3, 6 miliona evra a sve četri tužbe protiv Opštine su odbijene od strane Upravnog suda.

Dva spora vrednosti 2, 4 milona evra vodi EPCG –TE Pljevlja takođe po rešenjima o utvrđivanju poreza na nepokretnosti za 2019. i 2020. godinu. Prema Završnom računu za prošlu godinu Opština očekuje povoljan ishod spora s obzirom da je tužba EPCG za istu stvar za 2018. godinu odbijena a da je takvu presudu potvrdio i Vrhovni sud.

Opštinu Pljevlja, u četri spora, tuži i Crnogorski elektrodistributivni sistem AD Podgorica po dopunskim rešenjima na porez na nepokretnosti za period 2017. -2020. godina.

Ostali sporovi su manjih pojedinačnih vrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna