У ПРИРОДИ ПУНИМ ПЛУЋИМА: За празнични викенд на излетиштима у околини Краљева као у кошници (ФОТО)

Г. ЋИРОВИЋ

02. 05. 2021. у 19:18

ЛЕПО празнично време и по који нерадни дан због прославе Васкрса и 1. маја, велики број Краљевчана, као и њихових комшија из сусдних градова и општина, искористио је да бар део празничног викенда проведе у природи, на познатим и приступачним излетиштима у околини града на Ибру.

У ПРИРОДИ ПУНИМ ПЛУЋИМА: За празнични викенд на излетиштима у околини Краљева као у кошници (ФОТО)

Фото: Г. Шљивић

Тако је на планини Гоч повише Краљева, на прелепим пропланцима и уз бистру планинску речицу, односно свуда где је погодно место за излет, пикник и роштиљање, као и за шетњу шумсикм стазама и уживање у природи на чистом ваздуху, овог викенда било као у кошници. На првомајски уранак пристигли су Краљевчани, Крушвљани, Јагодинци, излетници из Рашке, Параћина, Крагујевца…

- Редовно смо за уранак на Гочу, али прошле године нисмо били због епидемиолошке ситуације. Ови тренуци у нетакнутој природи, на чистом планинском ваздуху, са породицом и пријатељима, више су него драгоцени. Дишемо пуним плућима, бар овај један дан пре повратка на асфалт и бетон – каже Владимир Рачић из околине Крагујевца док распаљује роштиљ. - Има свега по мало, и ића и пића, и меса и салате, ал нам је свима дружење најважније.

Слично говоре и његове комшије Краљевчани који у оближњој планиској речици хладе пиво и сокове. На Гочу под шаторима проводе и 1. мај и Васкрс.

- Сви радимо у приватној фирми и ретки су случајеви да имамо два слободна дана, а о четири или пет да не говоримо. Тако је за нас идеално што су се ове године спојили празници – поручује весела екипа Краљевчана додајући да су сви ревакцинисани против ковида. - И ту бригу смо пребринули, па смо после тешке године за све нас заслужили бар излет у природу.

Мирис роштиља, као и печења на ражњу и других излетничких ђаконија шири се планинским пропланцима. Добру и веселу атмосферу употпуњује и трубачки оркестар који свирајући познати репертоар по „унапред договореној тарифи“ крстари међу излетницима.

- Неко воли забавну, неко народну, ал звуци трубе свима поправе расположење – поручују трубачи.

Сличну атмосферу забележили смо и у оближњој Лопатници, Богутовцу, планинским пропланцима Столова, уз Рибницу, Жичку реку и Ибар.

- Када видим колико коштају празнични аранжмани у популарним туристичким дестинацијама у Србији, било да су у питању планине или бање, заврти ми се у глави. Па, то ни две просечне плате не могу да подмире. Зато смо ми одлучили да један дан проведемо у Лопатници, а потом идемо на Гоч. Простремо ћебе на траву, распалимо роштиљ и права милина – наглашава Бранка Ковачевић из Свилајнца. - Надам се да ће се ситуација са ковидом што пре смирити, да ће се ускоро већина грађана Србије вакцинисати и да ћемо се коначно, после више од годину дана, вратити нормалном животу. Ево, и ова два дана у природи показују колико нам је све ово недостајало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)