ЈУРИШАЛИ СУ НА НАС КАО ХИЈЕНЕ: Лазар Ђорђевић из села Гојбуља код Вучитрна о нападу Албанаца на њега, његово двоје деце и мајку

Д. ЗЕЧЕВИЋ

28. 04. 2021. у 09:31

БИО сам у њиви недалеко од куће са ћеркицом Анђелом (9), сином Душаном (6) и мајком Љубинком (61). Садили смо пасуљ, када је "мерцедесом" дошао један од неколико браће из породице Адеми и почео да нам прети и провоцира нас. Ћутао сам. Убрзо се појавио још један, носећи мотку, па су обојица кренула према нама псујући нас.

ЈУРИШАЛИ СУ НА НАС КАО ХИЈЕНЕ: Лазар Ђорђевић из села Гојбуља код Вучитрна о нападу Албанаца на њега, његово двоје деце и мајку

Породица Ђорђевић / Фото Д. Зечевић

Гледао сам само да заклоним сина и ћеркицу и пошли смо према цркви. Тада су преко реке наишла још двојица Албанаца из ове породице, такође носећи мотке. Кренули су ка нама као хијене. Као звери. Повлачио сам децу и рекао им на албанском да стану јер су ми деца ту. Није ништа вредело. Приближавали су се иако је кћеркица плакала и вриштала.

Овако Лазар Ђорђевић (39), из Гојбуље код Вучитрна, описује напад четворице Албанаца на њега, децу и његову мајку који се догодио у понедељак нешто после поднева. Каже и да за то није било никаквог повода и верују да је мотив напада жеља да се докопају њихове и имовине других Срба у селу, које браћа Адеми такође малтретирају.

- Лазар је гледао да заштити своју децу, а ја све њих. Како су кидисали ка нама, у покушају да их заштитим, стала сам испред њих, али ме је најстарији Адеми, који има око 45 година, ударио мотком у груди, па се потом мотка одбила мом сину о ногу - додаје Љубинка Ђорђевић.

Све време док нам прича о нападу, она у неверици понавља да су нападачи били толико агресивни да је страховала за синовљев живот и животе унучади.

- Псовали су нам "мајку четничку" и претили, али срећом, комшије Костићи, Перићи, али и један Албанац, кренули су нам у помоћ, а једна комшиница је позвала полицију - каже Лазар.

За време напада покушали да се склоне у оближњу цркву / Фото Д. Зечевић

Објашњава и да су двојица нападача, чувши сирене полиције, побегли преко реке, док су двојица приведена.

- Нажалост, краће су их задржали него мене у полицијској станици у Вучитрну - каже овај млади човек.

Открива нам и да су му браћа Адеми претила и претходног дана, као и да се ова породица у Гојбуљу доселила пре неколико година. Један брат купио је кућу на крају, а други на почетку села, тако да често малтретирају мештане.

- Пре него што су се доселили, порушили су 16 српских кућа у суседном селу Мироче. Сада им је мета наше село, ми посебно јер имамо шест хектара имања и пет хектара под шумом - прича Љубинка.

Она живи сама у породичној кући док су јој син, снаха и троје унучади радним данима у Косовској Митровици, удаљеној петнаестак километара. Питали смо је страхује ли док је сама, ова храбра жена каже:

- Кућа је наша, мој деда ју је зидао пре 80 година. Имамо и стан у Митровици, али овде сам одрастала. То је моја имовина, коју не желим да отуђим.

Лазар и његова супруга, која је медицинска сестра, немају стално запослење, па он повремено одлази на привремени рад у Норвешку, али се увек враћа у своју Гојбуљу.

ЧАК 200 ПРИЈАВА

ЧЛАНОВИ породице Адеми имају око 200 кривичних пријава у полицији, од чега 80 из Гојбуље због узурпација, напада и бесправне сече шуме. И нама је од 80 стабала остала једна јабука и неколико шљива, све остало су посекли. Немам речи да опишем њихову бахатост и безобразлук - каже Лазар Ђорђевић.

РАКИЋ: НЕОПХОДНА БОЉА ЗАШТИТА СРБА

ПОРОДИЦУ Ђорђевић у уторак је посетио Горан Ракић, министар за заједнице и повратак. Том приликом рекао је да Срби увек шаљу поруке мира и суживота на КиМ.

- Желимо да и наша деца, не само у Гојбуљи и Бањској, безбрижно одрастају и живе мирно. Српске породице у оваквим местима морају имати бољу заштиту и за то ћу се лично залагати - казао је Ракић у Гојбуљи, где је осим са члановима породице Ђорђевић разговарао и осталим мештанима, као и са протом Симом Чумбуровићем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)