МАЛИ ПАВЛЕ ГЕНЕРАТОР СКЛОПИ КАО ОД ШАЛЕ! Десетогодишњи Београђанин, чудо од детета, нема шта не може да направи

Бранка Борисављевић

28. 03. 2021. у 15:00

ОД треће године је почео да се интересује за машине, да их склапа од делова старих уређаја. Са седам је направио генератор који производи струју. Циркулар за сечење, са непуних девет. Међу његовим "изумима" су и воденица направљена од маминих шерпи, пластичних флаша и поклопаца, ветрењача од дрвених штапића са осветљењем, агрегат, вентилатор, катапулт, самострел, мултифункционална брава, пушке и десетине других.

МАЛИ ПАВЛЕ ГЕНЕРАТОР СКЛОПИ КАО ОД ШАЛЕ! Десетогодишњи Београђанин, чудо од детета, нема шта  не може да направи

Павле Марин / Фото Жељко Кнежевић

Зове се Павле Марин и мали је вундеркинд. Иако има само десет година и иде у четврти разред ОШ "Михајло Пупин" у београдском насељу Галеника, убрзано корача стопама наших славних инжењера.

Родитељи Бојана и Ђорђе, кажу да одмалена воли да нешто мајсторише и прави. Никада им не говори на чему ради, само се појави са својим изумом. Мама и тата су ту, да се нађу за "прљаве послове", ако треба нешто да се лепи, придржи, исече. Своје машине склапа од старих акумулатора, мотора, гарнишли, зупчаника, утикача... Како би усмерили његов таленат, уписали су га у малу школу електронике. Међутим, они што се тамо учи, Павле је већ радио са седам година. Било му је досадно. Слично је и са школом.

- Понекад ми је досадно у школи, посебно кад треба да се преписује нешто. Волео бих када бих и тамо могао да правим нешто - прича нам Павле. - Омиљени предмет ми је Народна традиција. Једва чекам пети разред због историје. Занимају ме ратови, а и наоружање. Посебно тенкови "марк" 4 и 5. Дивим се томе како су људи направили такав механизам код оружја. Недавно сам читао да су Руси исписали ласером нешто на длаци. То ми је фасцинантно.

ОТКРИВА нам да идеју за мајсторије добије у тренутку и да не зна шта ће следеће направити. Тренутно размишља да споји три пушке и направи једну. Павле се већ се окушао као конструктор, направио је пушку. За цев је искористио држач за пешкир, а шпијунка на вратима је послужила као нишан.

Павле Марин / Фото Жељко Кнежевић

- Другарима је интересантан, али нека деца га не разумеју, тако да "штрчи" - каже мама Бојана. - Он нигде мира нема, стално нешто смишља, ради. У школи је мало несхваћен. Слали су нас на додатна тестирања, где је показао да по интелигенцији одскаче од својих вршњака. То и он примећује, али не зна зашто је то тако. Претходна учитељица је покушавала да га укалупи, што је код њега изазивало бунт. Садашња учитељица Наташа Лукић, има више разумевања. Тражи да се зна, али и разуме и његова интересовања. Машине су му опсесија. У стању је сатима да гледа како нека машина ради, а онда то нацрта.

ПАВЛЕ обожава да буде напољу. Направио је и ђерам испред зграде. Воли другарима да поправља бицикле и пушке. За своје изуме користи делове старих уређаја, дрво, камен. Ако и нешто купи, то је на бувљаку. За дршке колекције секира послужило је дрво, а сечиво је од камена, затегнуто канапом. Падобран је од старог платна. Од дрвета је направио митраљез "м53", а "лугер" од три стара пиштоља. Интересује га само оно што је старо.

- Хтео је да буде државни шумар или дрвосеча - кроз осмех прича мама. - Из те фазе су индијанске секире. Интересује га само оно што је старо. Једно време је био у фази "Партизанске ексадриле". Тренутно је у фази Чарлија Чаплина. Кад је био мали, говорио ми је: "Мама, сањао сам хиљаде зупчаника". Иначе, сада има пуне кутије пропелера и зупчаника испод кревета.

Мали геније још не зна чиме би се бавио у животу. Не сумњамо да ће одабрати прави пут.

КАСЕТЕ И ВОКМЕН

ПАВЛЕ каже да воли да чита о машинама, а омиљена емисија му је "Опстанак". Воли да погледа историјске и научне емисије. Омиљени научници су му Никола Тесла и Михајло Пупин. Није превише заинтересован ни за модерне технологије.

- Имам "виндоус 7", нашао сам стари вокмен који сам поправио - каже Павле. - Другари ми кажу да треба да будем кул, да слушам данашње песме са апликација. Ја слушам касете на вокмену. Волим руске песме. Занима ме и ткање и шивење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)