НАДАХНУЛО МЕ ДИАНИНО ДЕЛО: Глумица Сања Моравчић о улози хуманитарке која је спасла 12.000 српске деце

Ј. ЛЕМАЈИЋ

26. 02. 2021. у 12:29

НАДАХНУЛО МЕ ДИАНИНО ДЕЛО: Глумица Сања Моравчић о улози хуманитарке која је спасла 12.000 српске деце

Фото промо

РУКУ спаса девојчици Дари и њеном двогодишњем брату Буди, као и осталој измученој деци у логору Стара Градишка на самом крају филма "Дара из Јасеновца", пружила је хуманитарка Диана Будисављевић.

Њен лик је тумачила Сања Моравчић, глумица Народног позоришта у Суботици.

Улогу је, како каже за "Новости", добила на кастингу и тада о овој хероини није знала много.

- Њен лик сам градила тако што сам гледала документарни филм "Дианина деца", читала о Јасеновцу и посебно њен дневник и сведочанства о спасавању на хиљаде српске деце.

Ноћима сам плакала читајући о томе шта је затекла у логору, шта је све прошла до одласка у Стару Градишку - прича Сања.

- Велико питање ми је било како то човек може да изнесе, посебно жена која у свом дневнику пише да су јој "мајке пресахлих груди давале своју дојенчад". Њена мисија је била толико снажна, била је толико храбра и одлучна да спасе децу упркос томе што је и њен живот био у опасности. Зато ми је било важно да гледаоци виде њену јачину и важност њеног великог дела.

ЧАСТ И ОДГОВОРНОСТ

БИТИ део филма "Дара из Јасеновца", за Сању је велика част, али и одговорност.

- Важно је да постоји овакав филм и срећна сам и захвална што сам била његов мали део. Прича о Јасеновцу нам је опомена да се овакве страхоте никада више, нигде на свету не понове. Она је и одавање почасти свим жртвама - додаје глумица.

- Учи нас и да будемо бољи људи, да гледамо у човека без обзира на боју коже, веру и нацију. Једна од оних која је одржала лекцију човечности је управо Диана Будисављевић.

У томе јој је, како каже, много помогла веома аутентична атмосфера на снимању.

Диана Будисављевић, Фото промо

- Све је било толико стварно, као сцене из Дианиног "Дневника". Мајке са децом која заиста плачу, Богдан Богдановић као Љубо Милош у усташкој униформи који сваког момента може да запуца, Николина Фригановић која се са таквом снагом, потиснутим болом, растаје од своје ћерке и говори јој да не сме да заборави одакле је и ко јој је матер... А, са друге стране аутобуса остала је група људи и деце, у чијим очима се видео страх, јер нису знали да ли ће преживети или не до следећег Дианиног доласка - додаје глумица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)