САМО У ШОРЦУ НА ВРХ БЕСНЕ КОБИЛЕ: Владимиров снежни успон уз тибетанске вештине (ФОТО/ВИДЕО)

И.Митић

13. 01. 2021. у 21:07

Носећи на себи само шорс и зимску капу Лесковчанин Владимир Стевановић успео је да се попне на врх Бесне кобиле. Подухват је почео од ски-центра на овој планини, а његов зимски планинарски успон, до 1923 метра надморске висине, трајао је пуна три сата. Владимир је за то време био изложен температури од -4 до -7 степени Целзијуса, уз јаке планинске ветрове који га нису омели у овом подухвату.

САМО У ШОРЦУ НА ВРХ БЕСНЕ КОБИЛЕ: Владимиров снежни успон уз тибетанске вештине (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Приватна архива

- Најважније је да сам био добро психичи припремљен. Организам се на хладноћу, пре оваквих успона, дуго припрема свакодневним туширањем хладном водом, ујутру и увече, док се топлота тела одржава специфичним начином дисања која се учи и тренира. Има више начина за то, а ја користим тибетанску методу задржавања и сабијања даха која тело загрева изнутра – објашњава Владимир који је инструктор Нинђицу клуба „Буђинкан Лесковац“.

Да безбедно стигне на врх Бесне кобиле и да изазов заврши без икаквих последица Владимиру је помогло и десетогодишње искуство у сличним подухватима, а први међу њима је била десетоминутна медитација у језеру са поледицом, на спољној температури од -24 степена Целзијуса, док су остали, како каже, укључивали посебне технике медитације и дисања на врховима планина и шумама под снегом.

- Први пут сам тако дуго био изложен условима хладноће, па је осећај на врху био предиван. Срећан што сам успео у својој намери. Сачекао сам другове из пратње и после десетак минута на врху обукао сам одећу, коју сам понео са собом – додаје наш саговорник који је по струци археолог и запослен је као кустос у лесковачком Народном музеју.

Он објашњава да је Нинђицу традиција уско повезана са традицијом Јамабушија, путујућих монаха ратника феудалног Јапана. Користећи своју праксу под називом Шугендо монаси се потпуно излажу свим елементима природе међу којима су и излагање екстремним температурама и медитација у залеђеним рекама и језерима као и под водопадима. Владимир планира, да у току зиме, оствари још неколико оваквих подухвата освајајући врхове различитих планина.

УНУТРАШЊА ВАТРА

Владимир каже да је унутрашњу топлоту тела одржавао користећи Тумо – праксу тибетанског Будизма која у преводу значи – унутрашња ватра, а подразумева генерисање топлоте унутар тела посебним методама дисања, док се „практиканти дугорочно излажу екстремно ниским температурама на својој матичној планини – Хималајима. Он наглашава да велики број народа на северној хемисфери у традицији имају излагање снегу и ниским температурама као начин за унапређење и јачање имуног система. Ове третмане данас у свету промовише Вим Хоф који је поставио више од 20 светских рекорда уписаних у Гинисову књигу, а везане су разне активности на великој хладноћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)