СРБИН - СВЕТСКИ СТРУЧЊАК ЗА ФОТОНИКУ: Ваљевац Горан Машановић (51) изградио бриљантну научну каријеру у Великој Британији

Бранко Пузовић

27. 12. 2020. у 15:12

ВАЉЕВАЦ, др Горан Машановић (51), редовни професор на Универзитету у Саутемптону у Великој Британији, бави се истраживањем силицијумске фотонике која представља будућност у многим областима науке, технике и свакодневног живота, ради на више изузетно значајних пројеката из те области.

СРБИН - СВЕТСКИ СТРУЧЊАК ЗА ФОТОНИКУ: Ваљевац Горан Машановић (51) изградио бриљантну научну каријеру у Великој Британији

Горан Машановић / Фото приватна архива

Уз бриљантну научну каријеру, овај научник светског гласа, за две деценије, колико са породицом живи у Уједињеном Краљевству, ниједног тренутка није заборавио своје корене, отаџбину, културу, обичаје, које са бројним Србима у Енглеској настоји да очува.

Као ученик чувене Ваљевске гимназије, освајао је најзначајније награде на такмичењима из физике и математике. На Електротехничком факултету у Београду дипломирао је 1995. са просеком 9,52, као студент генерације. У Енглеској је докторирао из силицијумске фотонике 2005. године, а добитник је више престижних награда у Уједињеном Краљевству за истраживање и држање наставе. На Универзитету у Саутемптону води групу за силицијумску фотонику, са којом тренутно ради на више великих пројеката укупне вредности 25 милиона евра, које финансирају индустрија, министарство за науку и Академија наука Велике Британије. Гостујући је професор Електротехничког факултета у Београду, аутор је више од 400 научних радова...

- За време студија у Београду имао сам неколико предмета из оптике и фотонике и моји дипломски и магистарски радови бавили су се оптичким сензорима, на којима сам и као асистент на факултету радио - каже Горан Машановић. - Нисам имао намеру да идем у Европу, али на предлог једног пријатеља пријавио сам се на оглас Универзитета Сари у Енглеској 2000. Ту сам почео да се бавим силицијумском фотоником, тада још увек новом облашћу, из које сам, неколико година касније, докторирао на истом универзитету.

ФОТОНИКА је, каже, технологија генерисања, детекције и манипулације светлости која је састављена од фотона. Основни материјал је - силицијум, који доминира у електроници због одличних електричних особина, приступачности и ниске цене. Управо захваљујући томе и изузетном технолошком напретку у микроелектроници, у претходних пола века, данас безмало сваки уређај има силицијумска електронска кола.

- Револуцију у телекомуникацијама донела су оптичка влакна јер су довела до интензивног ширења интернета, од кога данас зависи човечанство - каже Горан. - Силицијумска фотоника постала је изузетно популарна технологија, јер омогућава смањење потрошње енергије и емисије штетних гасова, повећање протока информација у дата-центрима, где се обављају три четвртине интернет-саобраћаја. Такође, израду компактних уређаја који се користе у самовозећим аутомобилима за снимање тродимензионалних слика околине, бржу дијагностику болести и медицинских стања, ефикасну интервенцију и лечење...

НАГЛАШАВА да је неопходно да студенти знају фотонику, те брзо прате трендове у науци и истраживању, да се образују за занимања која још не постоје, али ће се појавити у будућности. Стога је веома ангажован на унапређењу наставе у Саутемптону и Београду, увођењу нових предмета, оспособљавању младих за нове технологије...

- Пред нама је још један веома занимљив период, у коме ћемо видети остварење значајних резултата и даљи пробој фотонике - најављује Машановић. - Све је више разлога због којих фотонику можемо назвати електроником 21. века.

АКТИВНО је укључен у промоцију наше културе, историје, језика, кроз рад у СПЦ, Српском савету Велике Британије, Српском друштву. Подаци говоре да у Енглеској има око 70.000 Срба, од којих је готово половина у Лондону, где Црква Светог Саве уз богослужења и обележавања празника има хор, недељну школу и фолклор.

- Дубоко верујем да сви ми можемо и треба да будемо амбасадори наше земље и спона између два народа и културе - каже Горан. - Српска заједница овде пуна је способних и паметних људи, који су и велики родољуби. Организују се приредбе, концерти, промоције, изложбе, школе језика, гостовања позоришта из Србије, остварују везе у пословном свету и са нашим расејањем у другим државама... Врхунац је "Српски месец у Великој Британији", који се већ 12 година одржава од краја јануара до почетка марта, презентација наше креативности, културе, уметности, спорта, образовања, музике. То је, заправо, прослава српске културе и наслеђа и њеног доприноса британском друштву.

Професор Машановић са својом научном групом на Универзитету у Саутемптону / Фото приватна архиваива

САРАДЊА ШИРОМ СВЕТА

- Сарађујем са бројним познатим научницима из области фотонике са светских универзитета МИТ, Беркли, Бостон, Гент, Малага, Токио, Пекинг, Сингапур, Сан Дијего, Тексас, Париз, Сиднеј - набраја Горан. - Наши стручњаци и бивши студенти из Србије воде неке од најбољих светских група из ове области, као што су професори Владимир Стојановић на Берклију, Марко Лончар на Харварду, Јелена Вучковић на Стенфорду, Стојан Радић у Сан Дијегу, Милош Поповић у Бостону, Милан Машановић у Санта Барбари. Одржавам блиске везе са Ваљевском гимназијом, Истраживачком станицом "Петница" и Електротехничким факултетом у Београду.

СРПСКИ ГЛАВНИ ЈЕЗИК

- Трудимо се да се очува наша традиција, нарочито међу млађима - каже Машановић. - Мојих троје деце завршили су све српске школе у Лондону и веома добро говоре српски језик. Иако у кући искључиво причамо српски, то не би било могуће да нису ишли у наше школе. Наша црква, такође, организује разна предавања, изложбе, сценске наступе, промоције књига, прикупља помоћ за матицу. Моја деца, иако одрасла у Енглеској, обожавају да дођу у Србију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)