ПОТОМАК ГАДАФИЈЕВОГ КРДА ЖИВИ НА ПАЛИЋУ: Учесници Самита несврстаних распитивали се за животиње поклоњене СФРЈ (ФОТО)

Милица Станојковић/Снежана Ровчанин Томковић

17. 10. 2021. у 12:00

ПРИЧАЛО се на недавно завршеном Самиту несврстаних у Београду о политици, трговини, светском поретку, али су се у озбиљне теме "умешале" и камиле некадашњег председника Либије Муамера Гадафија.

ПОТОМАК ГАДАФИЈЕВОГ КРДА ЖИВИ НА ПАЛИЋУ:  Учесници Самита несврстаних распитивали се за животиње поклоњене СФРЈ (ФОТО)

Ками, потомак једне од камила које су, као права атракција, завршиле и у престоничком зоолошком врту, Фото ЗОО врт Палић/Фото Бео зооврт

Министар спољних послова Малдива и председавајући Генералне скупштине Уједињених нација Абдула Шахид, присетио се у неформалном разговору, током посете председнику Скупштине Ивици Дачићу, да је са Гадафијем, на скуп несврстаних у нашој престоници стигло и шест камила и питао: "Шта је сад са њима?". Овог догађаја присетили су се и други учесници Самита.

- И ја сам 1989. године био у Београду. Гадафи је дошао, раширио је шатор, а испред су биле и камиле. То је баш била атракција. Гадафи је отишао, а животиње је поклонио Југославији. Касније је покушао да рашили шатор и у Њујорку, у Централ парку и да доведе камиле, али му нису дозволи - причао је Шахид домаћинима, интересујући се како су камиле наставиле живот у нашој земљи.

Њих нема, али је ту потомак Гадафијевог "крда" - Ками. Једногрба женка, стара 21 годину, станује у Зоолошком врту на Палићу.

- Ками је рођена 1. јула 2.000 године, а у наш зоо-врт стигла је 15. јула наредне године - кажу за "Новости", у Зоо-врту Палић.

- Борави сама у свом унутрашњем и спољашњем испусту, али се уз њу налазе и двогрбе камиле, са којима може да оствари делимичан контакт. Она је у добром здравственом стању. Имала је два потомка који су дати зоолошким вртовима у Мађарској, као вид сарадње. Самим тим, није цео живот сама, без друштва је 10 година.

Учесници Самита несврстаних у Сава центру, Фото фото-документација Борба

Велика прашина дигла се те давне 1989. године када је либијски вођа Муамер ел Гадафи одлучио да шест камила поклони Београдском зоолошком врту. Ипак, пошто су животиње остале испред амбасаде када је Гадафи отишао, радници врта морали су да дођу по њих и отпреме их у своју нови дом на Калемегдану. Како сведочи Зоран Рајић, надзорник у Бео зоо-врту, у том тренутку није било никог ко би им дао смернице на које команде животиње реагују, па су дизалицама морали да их подигну на камион.

- Гадафи је отишао, а оне су остале испред амбасаде. И нисмо могли да их померимо ни макац - каже Рајић, за "Новости".

- И шта ћемо, дизалицама. Тек после неколико дана, посетио нас је човек из амбасаде који нам је пренео неке три кратке команде и успели смо да успоставимо комуникацију са њима. Пошто су оне биле дресиране, знале су да устану, легну на "тајни знак", а чак су и биле оседлане за јахање. Али, никад их нисмо узјахали.

Гадафи је камиле оставио "Југословенима", Фото фото-документација Борба

Либијски лидер имао је жељу, како објашњава Рајић, да све камиле, три женке и три младунчета, остану у Београду. Ипак, оне су се расуле по југословенским републикама:

- Стигле су мајке са младунцима како би Гадафи могао да пије камиље млеко - објашњава Рајић.

- Пошто се он несрећно изразио, па је рекао, "остављам Југословенима", онда су из Сарајева писали протестну ноту и тражили камиле. Тако су тамо отишле две. Једна је послата у Скопље. После су оне које су остале у нашем зоо-врту имале младунце, а када се отворио зоо-врт у Јагодини, тамо је послата једна, а једна на Палић.

Азра и Фатима

ЈЕДНОМ приликом, давне 1990. године, тадашњи управник Бео зоо-врта Вук Бојовић говорио је о Фатими, беби камиле Азре која је дошла са Гадафијем.

- Азра је стигла са талисманом око врата, вероватно је имала бенифицирану функцију у крду председника Гадафија. Нисмо ни знали да је она гравидна, а само смо ујутро угледали да је постала мајка. Назвали смо је Фатима - говорио је тада Бојовић.

Појеле цвеће

ШАТОР у којем је боравио Гадафи 1989. године био је раширен у дрворишту резиденције Амбасаде Либије на Дедињу. Председник Либије довео је, уз камиле, и два ата. На једном од њих је хтео да јаше до "Сава центра" где се одржавао Самит, али су га домаћини одговорили. Када је гост отишао, појавила се вест да су камиле појеле све цвеће и растиње у башти, пре него што су одведене у Зоо-врт.

БОНУС ВИДЕО - ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако су представници "несврстаних" играли коло у Скупштини

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)