УНИКАТЕ БАРАНКИ ВИДЕЋЕ ЦЕО СВЕТ: Радови Оље и Јасне на светској изложби у Дубаију! (ФОТО)

Б.Дабић

17. 10. 2021. у 08:33

НА светској изложби, "Експо 2020 Дубаи" у Уједињеним Арапским Емиратима где је све са префиксом "нај", нашли су се радови две Баранке: Оље Фатић и Јасне Брњаде.

УНИКАТЕ БАРАНКИ ВИДЕЋЕ ЦЕО СВЕТ: Радови Оље и Јасне на светској изложби у Дубаију! (ФОТО)

Јасна Брњада, Фото Б. Дабић

Бити део догађаја који је најављен као један од највећих светских догађаја ове године у свету, велика је част за две креативне жене из Бара које израђују уникатне предмете.

- Богато културно и природно наслеђе Бара и Црне Горе су извори из којих црпим идеје. На изложби "Експо" су хеклане луткице: жаба Кики која представља национални парк Скадарско језеро и овчица Бела која представља НП Дурмитор. Наравно, пресрећна сам што су моји радови део представљања Црне Горе на светској изложби у Дубаију - казала је Оља Фатић, ауторка Бренда О.Креација.

Фатићева у целом процесу израде играчки, па до паковања, користи природне материјале:

Фото Новости

- Играчке радим од 100 одсто памучног конца, а пуњене су антиалергијским силиконским влакном, сви делови су добро ушивени, а детаље као што су очи, нос, везем како би све било безбедно за малишане. Инспирисана морем, морнарима, и рибарима, настале су луткице поморци. Представник барског залеђа је магаренце Гавро.

Уз играчке су осмишљене и занимљиве, едукативне приче, кратки путописи који на допадљив начин дочаравају Црну Гору.

- Учешће на конкурсу имало је за циљ да се на иновативан и креативан начин прикаже наша земља. Позив је упућен предузетницима, ствараоцима, стартапима, организацијама и другим привредним субјектима који кроз креативни израз из области дизајна сувенира, текстила, уметничких радова, прехрамбених и козметичких производа валоризују потенцијале, лепоте и специфичности Црне Горе. Конкурисала сам и моји радови су изабрани за светску изложбу - казала је Јасна Брњада чији је "Чаробни свет каменчића" у Павиљону Црне Горе део изложбе у Дубаију.

Оља Фати, Фото Новости

За уникатне уметничке радове Брњада користи углавном камен са црногорских плажа и друге природне материјале у комбинацији са ликовним техникама. На њима доминирају мотиви из Црне Горе.

Оља Фатић и Јасна Брњада својим радовима скренуле су пажњу јавности и раније кроз пројекте НВО "Кластер туризма и креативне индустрије" Бар.

Одрживост

ИЗ Министарства економског развоја је наведено да се Павиљон Црне Горе налази у тематском дистрикту "Одрживост". У галеријском простору величине 200 метара квадратнихје постављена је изложба под називом "Благословени природом".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)