ОД СТРАШНЕ ЧУКЕ ДО КРВАВИХ БАРА: Многа старопланинска места носе називе од којих се "диже коса на глави"

Витомир Ћирић

19. 09. 2021. у 07:20

МНОГА места велике лепоте на Старој планини носе називе, тачније топониме, од којих се диже коса на глави.

ОД СТРАШНЕ ЧУКЕ ДО КРВАВИХ БАРА: Многа старопланинска места носе називе од којих се диже коса на глави

Фото В. Ћирић

Крваве баре, Вртибог, Страшна чука, Мртвачки мост, Огорелица, Зли дол, Понор, Владикине плоче, и многа друга места, вековима привлаче пажњу оних који дођу на планину, и с времена на врема подсете да су древни горштаци били потпуно у праву када су тим местима дали називе који су одолели вековима. Места су именована углавном по трагичним догађајима из прошлости, али и много тога говоре о ћудима старе српске лепотице.

Вртибог је висораван у атару пиротског села Гостуша. Налази се на преко 1.500 метара надморске висине, а свој назив је добио по многобројним вртачама које је наводно извртео сам Бог. Место је познато по томе што се током дана промени сва четири годишња доба.

Недалеко од Вртибога су и Крваве баре, које су назив добиле по сталним бојевима са војскама које су долазиле са истока.

Фото В. Ћирић

На том делу планине, између наших села Гостуша и Дојкинци је и Страшна чука са које се простире поглед на суседну Бугарску, места Чирповци и Копиловци. Зли дол је у атару некадашњег села Завој. Овај водоток који креће са Ормановске чуке "пљушти" преко стена, а када киша пада, постане необуздана бујица у чијим таласима страда стока, али и људи. У кањону Темштице, односно Топлодолске реке је Мртвачки мост који је, како се верује, назив добио по духовима и крицима нерођене деце који су се обично у глуво доба ноћи чули са околних висова. Овде се током Другог светског рата одиграла и највећа битка у крају, када су се сукобили партизани и бугарски окупатори у којој је било поприлично мртвих нарочито међу мештанима Темске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)