КАКО ЈЕ ЗАПАД ПРЕВАРИО ГОРБАЧОВА: Из недавно објављених стенограма може се видети колико вреде обећања западних политичара

Бранко Влаховић дописник из Москве

25. 07. 2021. у 09:25

КАД се год одржавају маневри чланица НАТО у близини граница Русије, попут оних недавних у Црном мору у близини Крима, почну расправе о томе зашто отац "перестројке", својевремено изузетно популарни на Западу Горби, није тражио гаранције од велесила да се неће ширити на Исток.

КАКО ЈЕ ЗАПАД ПРЕВАРИО ГОРБАЧОВА: Из недавно објављених стенограма може се видети колико вреде обећања западних политичара

Фото Архива

Али, архивски документи показују да је Горбачов добијао обећања да се НАТО ни педаљ неће приближити границама СССР.

Стенограми разговора Горбачова са западним лидерима и касније Бориса Јељцина са Билом Клинтоном, који су сада објављени, показали су да та обећања ништа не значе.

Ко је све обећавао Горбачову, а затим и Борису Јељцину, да се НАТО неће приближавати границама СССР, а затим и Русије, може се прочитати у архивама. Стенограми потврђују да је први дао обећање Горбачову амерички председник Џорџ Буш старији за време преговора на Малти почетком децембра 1989. Пред пут на Малту Горбачов је добио директиву од Политбироа ЦК КПСС да ће уједињење Немачке бити могуће кад НАТО и Варшавски блок буду распуштени или, по заједничком договору, уједињени.

ЛАЖИ Борис Јељцин и Бил Клинтон, Фото Архива

Тада је Буш говорио да Америка неће тражити своје интересе у рушењу Берлинског зида као и од револуција у Источној Европи. И Горбачов му је поверовао, нарцисоидно, у своју месијанску улогу да ће заувек помирити Исток са Западом.

Потпуно јасна уверавања да се НАТО неће ширити дао је Совјетима министар спољних послова Немачке Ханс Дитрих Геншер када је у Баварској говорио о уједињењу Немачке. Геншер је чак рекао да структуре НАТО не би требало да буду на територији некадашње Источне Немачке.

НАТО у Литванији, Фото Новое времја. РУ

Затим је амерички државни секретар Џејмс Бејкер, као и низ других западних политичара, тврдио да се НАТО неће проширити ниједан педаљ на Исток. Обећаване су и друге гаранције око безбедности СССР, што се може прочитати у недавно отвореним не само америчким и совјетским архивама, него и у немачким, британским и француским.

Из архивских докумената се види да се од почетка 1990. па до краја 1991. веома много говорило о новим чланицама НАТО-а. Бивши директор ЦИА Роберт Гејтс отворено је казао да су западни политичари убедили 1990. Горбачова, али и друге, да ширења НАТО на Исток неће бити.

Десетог фебруара 1990. у Москви су се срели Горбачов и немачки лидер Кол. И тада се говорило да се НАТО неће ширити на Исток. И стенограм са разговора Геншера и британског министра спољних послова Дагласа Херда у Лондону потврђује да је немачки министар казао: "Руси треба да имају гаранцију да ако Пољска у једном моменту изађе из Варшавског договора, већ сутра не може постати члан НАТО".

Да би потпуно умирили Горбачова причали су му да се НАТО треба реорганизовати у војном и политичком смислу. О реформи НАТО-а Горбачову је говорио Џејмс Бејкер 18. маја 1990. у Москви. Тада је Бејкер уверавао Горбачова да Американци не желе да дође до распада Источне Европе и СССР-а. Бејкер је истицао да тадашње америчко руководство жели стабилну Европу.

НАТО у Украјини, Фото Новое времја. РУ

Француски лидер Митеран је отворено рекао Горбачову 25. маја 1990. да је за укидање војних блокова. Митеран је био за то да се Горбачову дају гаранције да се НАТО неће ширити на Исток.

Наивни Горбачов је искрено мислио да је будућност СССР-а у интеграцији са Европом, па је то био разлог што је веровао да ће западни политичари одржати реч и неће се ширити на Исток. Поверовао је Горби и у промене у НАТО-у.

У Америци су врло брзо заборавили на обећања Горбачову па су већ 25. октобра 1990. у Пентагону саопштили да питање чланства источноевропских држава у НАТО треба оставити отвореним. Додуше, амерички дипломати су тврдили да стварање "антисовјетске коалиције" није у интересу САД јер би се то негативно одразило на процесе у СССР.

Опијен популарношћу на Западу, Горбачов је до распада СССР-а веровао да НАТО не намерава да се шири на Исток. У то је веровао и Борис Јељцин, сматрајући да после завршетка Хладног рата наступа идила у односима Запада и Истока.

Џорџ Буш старији и Горбачов, Фото Новое времја. РУ

Пре него што је потписан Договор о међусобним односима и сарадњи Русије и НАТО 27. маја 1997. Јељцин и Клинтон су се срели у Хелсинкију 15. априла 1997. Очигледно да је Јељцин интуитивно осетио да би могао бити преварен, па је казао Клинтону да се не би смело догодити да се врате односи из времена Хладног рата. У стенограмима преговора Јељцина и Клинтона је записано да је руски председник казао да је ширење НАТО на Исток грешка.

Кад се данас види како се нису испуњавала обећања дата великој Русији, онда не треба да чуди што обећања која је Запад давао балканским политичарима нису имала никакву тежину, већ само један циљ: да прихвате оно што је скројено на Западу.

СУЗАН МАСИ: НИЈЕ БИЛО ДОКУМЕНАТА

НЕКАДАШЊА саветница америчког председника Роналда Регана Сузан Маси изјавила је да је Северноатлантска алијанса издала последњег лидера Совјетског Савеза Михаила Горбачова јер му је обећао да се неће ширити на Исток, а потом, када су то ипак урадили, позивали су се на то да обећање није било поткрепљено никаквим писаним документом.

- Управо је НАТО тај који је говорио да никакав документ није потписан који би гарантовао да се Алијанса неће ширити - рекла је Масијева.

Она је подсетила да је Горбачов био тај који је још 1990. године рекао да му је руководство Алијансе дало усмено обећање да се неће ширити ка границама Совјетског Савеза, те је оценила да нема разлога да му се не верује:

- НАТО је прекршио обећање и практично преварио Горбачова. Тих година, док је Реган био на власти, створила се својеврсна атмосфера поверења, међутим Горбачов је потом постао жртва те епохе.

КРИМ КАО КУБА

ТРАЖИО је Јељцин од Клинтона 1997. у Хелсинкију да се Америка односи према Украјини суздржано. Он је изразио чуђење како се у Украјини понашају амерички конгресмени и додао да је против америчких маневара поред Крима јер би то било исто као кад би то Руси радили на Куби.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)