МИЛИОН ЕВРА У РАЈ ЗА КОЊЕ: Отац Николе Јокића о плановима породице за обнову хиподрома у Сомбору

Ј. ЛЕМАЈИЋ

12. 06. 2021. у 12:00

ДОК сви нестрпљиво пратимо дешавања у НБА лиги и радујемо се сваком кошу Николе Јокића у дресу Денвера, његови Сомборци не дижу главу од посла на још једном од терена који у срцу најкориснијег играча НБА лиге има посебно место. Вођена великом љубављу према коњима која сеже генерацијама уназад, породица Јокић улаже око милион евра у обнову хиподрома у Сомбору!

МИЛИОН ЕВРА У РАЈ ЗА КОЊЕ: Отац Николе Јокића о плановима породице за обнову хиподрома у Сомбору

Бранислав Јокић

О Николи Јокићу као кошаркашу зна се готово све, али јавност, изузев његових Сомбораца, тек недавно је сазнала и за његову велику љубав према коњима.

Како је раније говорио његов отац Бранислав, који је синове још од малих ногу доводио на коњичке трке, Никола је још као школарац обилазио и неговао коње.

- Био је то један домаћи коњ Фантастик Лобел, који је био феноменалан, иако без неког педигреа и Никола га је веома заволео. Пре школе је долазио у шталу, да спреми око њега и онда трчао на часове - говорио је Бранислав. - Стално је говорио да ће бити коњар, а ја сам га саветовао да буде кошаркаш, па ћемо се коњарити на неки други начин.

Николин мезимац је сада Дрим Кечер. Или како га српски ас зове - Драгиша. Други начин коњарења породице Јокић је оснивање Коњичког клуба "Војвођанин", а потом и улажење у јавно-приватно партнерство са Градом Сомбором, како би Хиподром у Сомбору био налик онима широм Европе.

Никола обожава коње одмалена

- Наша жеља је била да своме граду оставимо нешто што ће служити свима, а посебно генерацијама које долазе. Свима је познато да је мој син велики Сомборац, чак га и у Америци тако зову, а његова жеља је да по завршетку професионалне каријере дође у свој град и да се овде озбиљно бави коњичким спортом - каже Бранислав, иначе председник КК Војвођанин.

Радови су подељени у три фазе. Тренутно је у јеку друга, која подразумева изградњу трибина, падока за пријем људи који долазе на трке са својим љубимцима, и судијских ложа. Прва фаза су били земљани радови, у оквиру којих је уређена стаза и простор око ње и целог хиподрома.

- Прошле године изграђен је један део трибина, а ове године други, мало већи део, где се тренутно може сместити око 1.500 људи. Планирамо да уградимо и пластичне столице и да наткријемо гледалиште како бисмо заклонили сунце, али и обезбедили простор у случају кише - додаје Јокић. - Изграђена је и судијска трибина, као и просторија за сниматеље. Простор је покривен и интернетом, како би цела Србија могла малтене уживо да прати трке. На неки начин ми се припремамо да нека кладионица дође и спонзорише трке у Србији. Они долазе где су услови добри, а надамо се да ће код нас бити.

Трећа фаза тек треба да уследи после правне регулације хиподрома, а она обухвата изградњу на парцели садашње бувље пијаце, где ће, када буде пресељена, бити изграђене штале за коње.

- Тамо желимо да направимо једну пристојну шталу за 20 коња, где би се бавили одгојем, а ту би требало да буду и помоћни објекти као што су магацини, сеници, надстрешнице за машине и слично. План је да на том месту направимо и ресторан, али и кутак за децу, где најмлађи могу да се играју, да виде коње и уживају у садржајима намењеним њима - најављује Јокић.

Реконструкција хиподрома требало би да буде завршена у наредне три године, а до сада је уложено око 400.000 евра. Према плану, до краја радова биће потрошено близу милион евра.

Бранислав Јокић

ЈЕДНА ОД НАЈБОЉИХ СТАЗА

УЗ Пожаревац и Суботицу, Сомбор тренутно има једну од најбољих тркачких стаза у Србији. Поред главне стазе постоји и помоћна, пешчана стаза, као и још једна стаза која се користи за судијски ауто. Сомборски хиподром тренутно је једини у држави који има три независне стазе и свака има своју сврху.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)