АЛБАНИЈА - ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ДОБАР БИЗНИС: Сарадња привредника кључна за напредак региона

В.Н.

30. 04. 2021. у 11:19

ТРЖИШТЕ Албаније нуди значајан потенцијал за улагање домаћих привредника који у све већем броју сарађују са албанским партнерима.

АЛБАНИЈА - ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ДОБАР БИЗНИС: Сарадња привредника кључна за напредак региона

Фото: Владимир Миладиновић

Српске компаније инвестирају у ту земљу, а све је више пословних људи из Албаније који желе да улажу у Србију. Спољнотрговинска размена Србије и Албаније у прошлој години, упркос пандемији,  повећана је за 17,8 милиона евра и достигла 201,5 милиона евра, али има још доста могућности за унапређење економске сарадње две земље и јачање пословних веза привредника.

Простор за улагања

Велике домаће компаније попут "Милшпеда" и "Нелта" већ су присутне у Албанији. Марко Дивљан, менаџер компаније "Милшпед" у Албанији каже да оптималан географски положај између истока и запада, близина европског тржишта Грчке и Италије, чине ту земљу занимљивом за инвеститоре.

Никола Вуљај, Фото: Архива

„Земља се развија и постоје инвестиције које захтевају подршку логистичких компанија, и то смо препознали на време“, истиче Дивљан. Да би регион напредовао, неопходно је градити везе међу привредницима. „Ако је Албанија ваше циљно тржиште, нема разлога да не дођете овде и започнете било какав пословни подухват“, поручује Дивљан. Криза изазвана епидемијом вирусом корона није значајно утицала на робну размену између две државе, наводе у Привредној комори Србије. Из ПКС поручују да фирме које су заинтересоване за сарадњу са Албанијом могу да добију бесплатне услуге Центра за регионалну сарадњу и представника ПКС у Албанији.

Фото: Архива

„Постоји велико интересовање албанских компанија за пословање на српском тржишту.

Доказ томе је и размена између две привреде која је знатно порасла, иако пролазимо кроз тежак период изазван пандемијом“, објашњава Никола Вуљај из представништва ПКС у Албанији.

Након три године пословања на тржишту Албаније, "Нелт група" данас у тој земљи запошљава 156 радника, 30 одсто више у односу на 2018. када су преузели All Balcans Corporations.

20% је порез на промет робе и услуга у Албанији

10% је порез на добит

9,5 %, су доприноси који падају на терет запослених, а 15% на терет послодавца
Здравствено осигурање плаћа се по стопи од 1,7 одсто, и за запослене и за послодавце
Порез за социјално осигурање самозапослених плаћа се у износу од 23% од зараде и 7% за здравствено осигурање.
Порез на имовину има променљиве стопе. Порез на непокретности за новоизграђене објекте креће се између 4% и 8% од продајне цене квадратног метра стамбеног и/или пословног објекта.

Марко Миланковић, менаџер корпоративних комуникација "Нелт групе" каже да тржишту Албаније недостаје квалификована радна снага. „У току ковида били смо сведоци претерано компликоване администрације, али морамо да похвалимо и подржимо увођење е-фискализације, која треба да унесе додатну финансијску дисциплину у цео пословни сектор“, каже Миланковић. У Албанију смо извезли прошле године робу за 156,2 милиона евра. Највише остатке гвожђа, челика, затим кукуруз и пшеницу, препарате за прање и чишћење, аутомобиле, лекове...

Албанско тржиште нуди простор за наше производе од пластике, гвожђа, челика, затим, намештај, поврће, екстракте за штављење и бојење... Увозимо парадајз, краставце, паприку, лубенице, тиквице, делове обуће, цемент, бетонски челик, плоче и трупце од легура алуминијума...

Земља богата минералима

Албанија има значајан потенцијал за производњу електричне енергије из обновљивих извора енергије (ОИЕ) и велики хидроенергетски потенцијал. Постоји значајан потенцијал за производњу соларне енергије и коришћење потенцијла енергије ветра. Земља је веома богата минералним ресурсима. Најважнији природни ресурси Албаније су минерална налазишта нафте, природног гаса, боксита, хр, бакра, руде гвожђа, никла, и соли.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)