БИОРАЗГРАДИВИ СТИРОПОР ОСВАЈА ТРЖИШТА : Најбоља технолошка иновација у Србији 2020. години

Ј. Су. - С. Б.

30. 01. 2021. у 15:55

ПОБЕДНИЧКИ производ на такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Србији је биоразградиви стиропор BIOSPORIN београдске компаније White Lemur.

БИОРАЗГРАДИВИ СТИРОПОР ОСВАЈА ТРЖИШТА : Најбоља технолошка иновација у Србији 2020. години

Фото Приватна архива

Ова компанија развила је иновативни биоразградиви материјал који се производи од пољопривредног отпада и може да замени експандовани полистирен (стиропор).

На иновацији, кроз пројекат СОМА, радило се скоро три године објашњава Никола Станојевић из White Lemur, наводећи да је тренутна цена њиховог производа на тржишту идентична оној квалитетнијег стиропора. План је да цену додатно снизе аутоматизацијом процеса производње.

- Наш иновативни процес производње у основи је биолошки, троши 98 одсто мање енергије него производња еквивалентне запремине стиропора, а материјал се производи коришћењем пољопривредног и индустријског отпада као полазне сировине - каже Станојевић.

- Производ има све техничке карактеристике стиропора, додатне карактеристике отпорности на паљење и потпуне биоразградивости. Оно што га чини посебним јесте да у процесу производње користимо посебну врсту гљива које омогућавају да се материјал након распадања и претварања у отпад може додатно користи као органско ђубриво.

Подршка

ТПРИВРЕДНА комора Србије сваке године учествује у организацији такмичења за најбољу технолошку иновацију, која већ 16 година успешно пружа подршку свим иноваторима и иновативним компанијама.

Употребљивост материјала као органског ђубрива потврђена је студијом и испитивањем на Пољопривредном Факултету у Београду.

- Компанија располаже опремљеним лабораторијама за развој и истраживање биоматеријала, као и потпуно опремљеном халом за производњу паковања од нашег иновативног материјала - наводи Станојевић.

Тим чине искусни људи у вођењу иновативних бизниса, са претходним искуством у успешном стартапу у Лондону. Глобални потрошачки трендови и регулативе, које се широм света спроводе у циљу смањења платичног загађења, иду им наруку.

Тржишту нуде услугу дизајна еколошких и зелених промотивних материјала и паковања од биоразградивог стиропора.

Самостални саветник из Службе за иновације ПКС Никола Комшић, каже да је тим ове компаније још један доказ да у Србији постоје појединци који поседују знања и вештине да развију иновативне производе који по свом квалитету могу да парирају било где у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)