Србија оживела производњу маски, али и направила прве тестове за откривање вируса и антитела: Домаћe знање штити здравље

Новости онлине

29. 05. 2020. у 08:00

Србија оживела производњу маски, али и направила прве тестове за откривање вируса и антитела: Домаћe знање штити здравље

Фото: Новости архива

СРБИЈА није посустала ни када је реч о производњи друге медицинске опреме, као што су хируршке маске, али и тестови за откривање вируса корона.

Почетак епидемије је затекао домаћу производњу медицинских маски са два произвођача и дневним производним капацитетом од 53.000 комада. Сада је дневни капацитет 243.000 комада и имамо три произвођача. Иначе, производња и промет медицинских маски, за разлику од осталих заштитних, потпуно је регулисана област и уређена Законом о медицинским средствима, истиче Мирјана Вучићевић, секретар Удружења за фармацију у Привредној комори Србије.

- Министарство здравља издаје дозволу за производњу медицинских маски, у складу са прописаним условима за медицинска средства - објашњава наша саговорница. - Обезбеђење квалитета сваке серије медицинског средства ради се у складу са захтевима стандарда SRPS EN ISO 13485. Као услов за стављање медицинског средства у промет, на територији Србије, неопходно је да се претходно уради регистрација медицинског средства у Агенцији за лекове и медицинска средства Србије.

Компанија "Галеника Фармација", производи стерилне и нестерилне компресе, фластере, ханзапласте, завојне и санитетске материјале, ауто-апотеке, ормариће и торбице за прву помоћ. Према речима Вучићевиће, сви капацитети фабрике, са почетком епидемије, преусмерени су на неколико производа, које су до сада имали у свом производном асортиману само као споредни програм.

- Машине које нису имале ту намену стављене су у функцију да производе маске - говори Вучићевићева. - Кроз тросменски рад, свакодневно се радило на повећању производних капацитета. Уведене су две нове линије производње и капацитет подигнут на 150.000 комада маски дневно. Производња ове компаније организована је у производном погону у Петровцу на Млави. Уз подршку премијерке Ане Брнабић, запослено је 80 нових радника, тако да сада у фабрици ради 295 радника, у три смене. У овом тренутку, овде се производи по 5.000 маски и каљача, а обезбеђени су и капацитети за производњу дезинфекционих средстава, која се пакују у дозама од 100 милилитара, литар и пет литара.

Фирма "9. септембар Медикал" из Горњег Милановца с почетком епидемије поново је покренула производњу медицинских заштитних маски, са недељним капацитетом од 15.000 комада. Ту је и компанија "Нива", као један од водећих произвођача медицинских средстава од газе и вате у југоисточној Европи.

- Палету "Нивиних" производа чине - стерилни програм, завоји (калико и еластични), медицинске компресивне чарапе и медицинска вата - испричала нам је Вучићевићева. - По добијању дозволе Министарства здравља, за нову производну линију, и регистрацију производа у АЛИМС, покренута је и производња хируршких маски, у дневном капацитету од 90.000 комада.

Компанија "Неомедика" из Ниша произвела је српски тест на нови вирус. Масовна поризводња домаћих тестова почеће одмах по добијању дозволе АЛИМС. Најновији пројекат, који су након вишегодишњег развоја, успешно привели крају представља NAISSA имунохемијски анализатор, који као методу користи унапређен ЕЛИСА принцип и који представља платформу за велики број имунолошких тестова, укључујући и тестове за ковид 19.

- Овај иновативни концепт препознат је и од стране Фонда за иновациону делатност који им је 2018. доделио велики грант а пре непуних месец дана Министарство здравља им је издало нову дозволу за производњу медицинских средстава која обухвата и нови производни погон за производњу имунолошких тестова, међу којима је и тест за ковид 19 - навела је Вучићевићева. - "Неомедика" је спремна за производњу ових тестова, поседује сву неопходну документацију и у току је припрема за њихову регистрацију у АЛИМС.

Како истиче наша саговорница, тестови су методолошки, на принципу ЕЛИСА, с тим што се класа ИгМ антитела користи за идентификацију акутно заражених особа, а класа ИгГ антитела јавља се код оних који су прележали вирус. Тест ће показивати и да ли је неко био у контакту са вирусом, да ли је развио отпорност или поседује отпорност, иако није био изложен вирусу. Производни капацитет је 37.500 тестова месечно.

ПО 3.000 ЕЛИСА КОМПЛЕТА

НАУЧНИ Институт за примену нуклеарне енергије такође развија сопствени ЕЛИСА тест који ће се користити за одређивање антитела на узрочника ковид 19, код особа које су прележале вирус. Производни капацитет је 3.000 ЕЛИСА комплета месечно, што би било довољно за око 135.000 анализа за месец дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)