БИЗНИС, А НЕ ДОЗНАКЕ - ПОВЕЖИ СЕ, СРБИЈО: Успоставњен пословни атлас Србије и дијаспоре

В. Н.

28. 10. 2021. у 13:55

ДИЈАСПОРИ ће у наредних неколико месеци бити понуђен први пакет од око стотину пројеката из свих сектора привређивања, од производних до услужних, агробизниса, енергетике и зелене економије, преко индустрије, до туризма и ИТ-а, најавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

БИЗНИС, А НЕ ДОЗНАКЕ - ПОВЕЖИ СЕ, СРБИЈО: Успоставњен пословни атлас Србије и дијаспоре

Представљање пројекта у Привредној комори Србије, Фото Приватна архива

Привредна комора ће на конференцијaма у Швајцарској, Аустрији и Немачкој, представити онлајн платформу „Пословни атлас Србије и дијаспоре” успостављену у оквиру Пројекта Link Up! “Повежи се, Србијо”, намењену умрежавању привредника из земље и пословне дијаспоре.

„Централни и највреднији део платформе Пословни атлас Србије и дијаспоре биће база пројеката које ће компаније и предузетници из Србије, уз подршку мреже регионалних комора, креирати, кандидовати и презентовати као инвестиционе прилике нашим људима из иностранства спремним да овде улажу, или успоставе друге видове пословне сарадње са нашим компанијама“, рекао је Чадеж.

Платформа са базом пројеката, по оцени председника ПКС, биће вишеструко корисна и за српску привреду и за наше људе који живе и послују у свету.

Фото Приватна архива

“Привредницима из Србије који имају идеје и пројекте, посебно малим и средњим предузећима, обезбедићемо бољи приступ и капиталу и знању дијаспоре и нове могућности финансирања, отворити нове извозне канале, кроз едукацију и менторску подршку подићи њихове капацитете за пословање на најразвијеним западноевропским тржиштима. Пословној дијаспори пружићемо, не само информације о општинским и потенцијалима региона, условима пословања и подстицајима за инвестирање на националном и локалном нивоу, већ и конкретне инвестиционе пројекте у које могу да уложе свој капитал”, објаснио је председник Коморе. Платформа и база пројеката биће од почетка доступне и свим заинтересованим привредницима, инвеститорима и пословним брокерима из целе дијаспоре и њиховим пословним партнерима.

„Планирамо да  у наредном периоду активности на јачању сарадње са дијаспором проширимо и на друге државе, од Америке и Канаде, преко европских земаља до Дубаија. Жеља нам  је да део великог новца који у Србију стиже кроз дознаке дијаспоре и завршава углавном у потрошњи, преусмеримо у пословни сектор и отварање нових бизниса“, рекао је Марко Чадеж.

Пословни хаб

У ПРИВРЕДНОЈ комори Србије се кроз пројекат “Повежи се, Србијо” успоставља и Пословни хаб за сарадњу са дијаспором, чиме ПКС постаје централна тачка контакта и место свих информација, едукације, умрежавања и подршке, и за привреднике у земљи и за пословне људе из дијаспоре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)