КРЕВЕТИ РЕЗЕРВИСАНИ И ДО СЕПТЕМБРА: Викендице и сеоске куће у Србији пуне гостију

В.Н.

02. 08. 2021. у 16:43

ИЗДАВАЊЕ викендица и сеоских кућа постао је врло уносан посао који је у протеклих годину дана пандемије, доживео праву експанзију у Србији.

КРЕВЕТИ РЕЗЕРВИСАНИ И ДО СЕПТЕМБРА: Викендице и сеоске куће у Србији пуне гостију

Фото Архива

Потражња је и овог лета велика, па се од Палића, Бездана и Апатина до Златара, Дурмитора, Голије, и других места, тражи кревет више.

Власници приватног смештаја који је до недавно служио за породични одмор викендом, сада се утркују у изнајмљивању, ценом и квалитетом, интернет презентацијама, додатним услугама, а оглашавају се и на чувеним светским платформама, попут Booking.com.

Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам Привредне коморе Србије каже да је значајно за домаћи туризам то што се наши грађани у великој мери одлучују да упознају своју земљу.

„Повећање броја ноћења наших грађана по Србији заиста расте сваке године. Осим што је све већа хотелска понуда, и туристички ваучери за обилазак Србије су томе доста допринели.

Издавање викендица и сеоских кућа

ПРЕМА доступним подацима са најпосећенијих портала за издавање викендица, планинских и сеоских кућа у Србији, просечне цене по дану се крећу од 25 до 50 евра, док за оне луксузније бунгалове цена зна да буде и преко 100 евра по дану. Са домаћинима је могуће направити и договор, па често она цена која стоји у огласу може знатно да се снизи уколико гости бораве дужи период.

Новац који су људи викендима углавом трошили у месту становања по ресторанима, прелио се на локалне самоуправе по Србији као и на угоститељске и смештајне објекте на одморишним дестинацијама широм земље“, објашњава Маљковићева.

Без обзира на то што приватан смештај може бити категоризиван и некатегоризован, гости морају бити пријављени преко портала еТуриста.

По закону, хотели су категоризовани од стране министарства надлежног за туризам, а станови и апартмани, од локалних самоуправа.

„Корона нам је доказала колико је битно да првенствено развијамо земљу за наше домаће госте и да њима нудимо добар квалитет услуге, како би се створила навика да се увек, бар на пар дана током године, обиђе Србија, и да наша земља не треба да буде јефтина дестинација… Србија је егзотична дестинација за прекоокеанске госте, и ако имамо доказе да су страни гости пуни утисака, исту услугу, ако не и бољу, морамо понуди свакодневно током целе године и нашим домаћим туристима“, истиче Маљковићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)