МИНИСТРИ АУСТРИЈЕ, ЧЕШКЕ И СЛОВЕНИЈЕ: Не одлагати преговоре са државама Западног Балкана

Танјуг

23. 05. 2021. у 16:27

МИНИСТРИ иностраних послова Аустрије Александар Шаленберг, Чешке Јакуб Кулханек и Словеније Анже Логар изјавили су данас у Тирани да нема разлога за одлагање покретања приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом о чланству у Европској унији.

МИНИСТРИ АУСТРИЈЕ, ЧЕШКЕ И СЛОВЕНИЈЕ: Не одлагати преговоре са државама Западног Балкана

Фото АП

Шаленберг, Кулханек и Логар, чија земља у јулу преузима ротирајуће председавање европским блоком, дошли су у Тирану након посете главном граду Северне Македоније Скопљу дан раније, пренео је АП.

-Ми смо тројица мускетара Западног Балкана. Можете рачунати на нас. Сви за једног, један за све'', рекао је Шаленберг и додао да ће тек када шест држава западног Балкана постану пуноправне чланице ЕУ, бити превазиђена подела континента настале након Другог светског рата.

Министри спољних послова три земље изразили су јуче подршку Северној Македонији да заједно са суседном Албанијом почне разговоре са ЕУ, рекавши да одвојена билатерална питања не би требало да блокирају проширење на регион.

Бугарска је 21. маја саопштила да не планира да укине вето на дуго одлагане преговоре о придруживању између Северне Македоније и ЕУ због језичко-историјског спора са суседом, пренео је Радио слободна Европа.

Бугарска, која се придружила ЕУ 2007. године, жели да Северна Македонија призна да и идентитет Македонаца и језик имају бугарске корене.

Скопље инсистира да је македонски посебан јужнословенски језик који чини део културе и националног идентитета земље, док Софија тврди да је македонски регионални дијалект бугарског.

За усвајање преговарачког оквира потребна је једногласност свих чланица ЕУ.

Кулханек је рекао да није поштено да држава чланица ЕУ условљава процес билатералним питањем.

-Ово је кључно време и не можемо дозволити да (процес) буде заглављен са таквим захтевима, рекао је он.

Земље западног Балкана - Србија, Црна Гора, такозвано Косово и Босна и Херцеговина су на различитим корацима у својим настојањима да ступе у преговоре о чланству са ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)